VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Bár a Külügyminisztérium nemzetközi jogi főosztályvezetője, Szénási György január 9-ei cikkében úgy nyilatkozott, hogy nem lenne jó peren kívül megállapodni, ennek ellenére az köztudott tény, hogy Nagymarosról, a gát megépítéséről a titkos tárgyalások tovább folynak a magyar és a szlovák fél között. Horn Gyula pedig kijelentette, hogy peren kívüli megegyezést kell kötni. (Dr. Orosz István: Hol?) Ami jó Horn Gyulának. az nem jó Magyarországnak - ebben az ügyben ez nyilvánvalóvá vált... (Zaj a bal oldalon.).., hiszen most az, hogy a nagymarosi gát helyett Helemba szigetén, Esztergomban újabb műtárgy épüljön, a tárgyalások egyik legfontosabb tétje.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt véleménye szerint a végső döntést Hágában kell kimondani, Hágát kell megvárni, és nem titkos tárgyalásokat folytatni. Azért is kell ezt megtennünk, mert a kormány az alkotmány szerint az Országgyűlésnek tartozik felelősséggel, márpedig az Országgyűlés korábbi döntéseivel ellentétes ez a titkos tárgyalás. Arról már nem is beszélve, hogy a titkos tárgyalások ténye rontja Magyarország hágai esélyeit, rontja Magyarország megítélését, hiszen a hágai bíróság komolytalannak tekinti azt a felet, aki egyébként a peren kívüli megegyezésre törekedik.
Föl kell tennünk azt a kérdést is, hogy ha a magyar kormány álláspontja az, hogy Hágában kell a végső döntést kimondani, akkor vajon ki adott felhatalmazást annak a tárgyalásnak a folytatására, amely most folyik a szlovák partnerrel. Nem a magyar kormány vagy nem a szlovák kormány? Hanem ki? - kérdezem tisztelettel.
A Fidesz tehát felkéri a magyar kormányt, hogy hagyjon fel a titkos tárgyalásokkal, és ragaszkodjék a hágai eljáráshoz. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban. - Közbeszólás ugyanonnan: Úgy van!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir