VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Hasonlóan Barsiné Pataky Etelka képviselő asszonyhoz, jómagam is az autópályadíjak ügyében szeretnék napirend előtt szót kérni. Teszem ezt annál is inkább, mert az a helyzet, ami az autópályadíjak és általában az autópályák ügyében Magyarországon kialakult, teljesen kaotikus és anarchikus jelleget kezd ölteni. Az a helyzet állt ugyanis elő, hogy bár a nyugati átlagjövedelmek kétszer-háromszor olyan magasak, mint Magyarországon, mégis sikerült elérnünk azt a helyzetet, hogy Európában Magyarországon fizetjük a legmagasabb autópályadíjat.
Kezdem először azokkal az autópályaügyekkel, ahol egyelőre még nem kell fizetni, bár a kormány tervei szerint nemsokára erre is sor kerül. Az egyik ilyen az M3-as ügye. A kormány ebben a kérdésben döntött: az építkezés folytatódik. Az építkezés Füzesabonyig terjedő részének átadása 1998 júliusában lesz, tehát vélhetően még ez a kormány fogja átadni, azonban a díjfizetés 1998 szeptemberétől kezdődik, vélhetően már vagy más kormányzás alatt, vagy pedig más körülmények között.
Az M0-ás építése ellen sorban születnek a lakossági tiltakozások. Legutóbb Üröm, Pilisborosjenő, Budakalász helyi lakossága tiltakozott az ellen a koncepció ellen, amit a kormány keresztül kíván erőszakolni.
Az M3-as korábbi megépítését folytatni kívánja a kormány, koncesszióba adással. A számítások szerint egy Budapest-Balatonszentgyörgy közötti szakaszért majd körülbelül 3500 forintot kellene a későbbiekben fizetni.
Nézzük, mi van a fizetős autópályákkal! Az M1-es autópályán 42 km-es szakaszt tehetünk meg potom 1000 forintért. Köztudott, hogy ebben az ügyben már egy bírósági ítélet is született: a bíróság a szolgáltatás és ellenszolgáltatás feltűnő értékkülönbsége alapján elmarasztalta az üzemeltető céget, és kötelezte arra, hogy visszafizessen ebből az autópályadíjból. Szeretnék itt arra emlékeztetni, hogy most azon az autópálya-szakaszon 21 forint/km az átlagos díj, de ez a Lébény-Hegyeshalom közötti szakaszon 60 forint/km-es díjnak felel meg. Nincs olyan ország Európában, ahol 18 forint/km fölötti díjról lehetne beszélni.
Az M5-ös útról már itt volt szó napirend előtt, itt most 850 forintot kell fizetni. Itt egy 30 kilométernyi fél autópályát épített meg az üzemeltető cég. Ezért megkapta az autópályának azt a részét is, amit korábban a polgárok pénzéből épített az állam, ez ennek az autópályának a háromnegyed részét teszi ki.
(9.50)
Decemberben már tiltakoztak a helyi lakosok és polgármesterek a 850 forintos tarifa ellen. Ekkor ez nem vezetett eredményre, sőt úgy tűnik, a kormány az üzemeltetők mellett kíván fellépni, hiszen a rendőrség kvázi megpróbálja átterelni az 50-es útról az autópályára a forgalmat.
Nem egészen világos számunkra az sem, hogy történt-e állami garanciavállalás ebben az ügyben, hiszen arról volt szó, hogy amennyiben az üzemeltetőnek vesztesége keletkezik, ezt a magyar állam meg fogja finanszírozni. Ezt később cáfolta a minisztérium, és azt mondta, hogy csak egy 9 milliárdos hitelhez lehet majd jutni az Útalapból az üzemeltetőnek.
Szeretném ellátni képviselőtársaimat néhány információval autópályadíj ügyben. Európában általában matricás és fizetős díjtételek váltják egymást. Csak a tételeket szeretném említeni. Svájcban egy évben 40 svájci frankba kerül az autópályadíj-matrica, ezért egész éven át lehet az egész ország területén autózni. Ez körülbelül 4700 forintnak felel meg. Nos, mint hallhattuk, ezért a magyar polgár legfeljebb négyszer mehet végig a Győr-Hegyeshalom közötti szakaszon. Spanyolországban - amely hasonlóan szintén részben koncessziós alapon épített autópályákat - egy Madrid-Adanero közötti 70 kilométeres szakaszért magyar pénzre átszámítva körülbelül 880 forintot kell fizetni. Csehországban - hogy nézzünk körül a szomszédoknál is - egész évre 400 cseh korona az autópályadíj; ez 2400 forintnak felel meg. Ebből szintén két alkalommal lehetne Győr-Hegyeshalom között közlekedni. S akkor nem beszéltem még Horvátországról, Olaszországról, Ausztriáról, ahol szintén jóval alacsonyabb tételekkel számolnak, mint nálunk.
Feltehetnénk persze a kérdést, hogy Ausztriában, ahol szerpentineket, alagutakat kellett építeni jóval nehezebb terepviszonyok között, vajon miért lehet olcsóbb az autópályadíj, amikor - mondjuk - a Győr-Hegyeshalom vagy a Budapest-Kecskemét közötti szakaszon ilyen terepviszonyok között alagutak vagy szerpentinek megépítésére nem igazán került sor.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt tehát arra kéri a kormányt, vizsgálja felül eddigi koncepcióját autópályadíj-tarifa ügyben, törekedjen arra, hogy az állam a továbbiakban se vonuljon ki az útépítés közfeladata alól, törekedjen arra, hogy bevezetésre kerüljön Magyarországon a matricás rendszer, vagy a két rendszer valamilyen kombinációjára, és ragaszkodnánk ahhoz is, hogy - Európa fejlett országaihoz hasonlóan - az autózás költségeiből legalább 30 százalék az adókból térüljön vissza autópálya-építésekre. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir