DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten hallgatta meg a szociális és egészségügyi bizottság az Egészségbiztosítási Alap ez évi költségvetésének állásáról szóló beszámolót. Tisztelt Képviselőtársaim! Rendkívül tanulságos ez, és jó ha tudnak róla, hogy ma hogyan áll az Egészségbiztosítási Alap költségvetése, különös tekintettel az Alkotmánybíróság azóta még meghozott döntéseire.
Tehát: az Egészségbiztosítási Alap jelen lévő képviselői elmondták, hogy azért nem nyújtanak be pótköltségvetést, mert nem akarnak kettőt benyújtani. Felhívom a figyelmüket arra, hogy amikor január végén, február elején egyértelműen látható volt, hogy rosszul tervezett az Egészségbiztosítási Alap költségvetése, és felvetettük azt a kérdést: gondolkozzanak el, hogyan lehetne áttervezni és pótköltségvetést benyújtani, akkor azt mondták rólunk, hogy hangulatot keltünk.
Nos, azóta világossá vált a helyzet. Egyértelmű, hogy a kiadásokat alultervezte a kormány. Alultervezte azért, mert olyan megtakarítást épített a költségvetésbe, ami nincs és előrelátható volt, hogy nem is lesz. Olyan kiadásokat épített bele, aminek a fedezetét nem tervezte a költségvetésben, hiszen nem tervezte sem az egyszeri 10 ezer forintos juttatást, sem az egészségügyi dolgozók béremelését. Ez tehát hiányzik a költségvetésből. Ennek következtében az Egészségbiztosítási Alap kiadásai - kiegészítve még a gyógyszerkeret-túllépéssel, a rokkantnyugdíjazás és járulékos ügyek túllépésével - 26-28 milliárddal haladja meg várhatóan az ez évre tervezettet. A bevételei 20-30 milliárddal maradnak el a tervezettől.
Miért, képviselőtársaim? Azért, mert az a konstrukció, amit tavaly ősszel önök elé terjesztett a kormány, amit önök csak módosítással fogadtak el, még módosítással is olyan rossz, hogy a bevételek nemhogy nőttek volna, hanem csökkentek - annak ellenére, hogy gyakorlatilag járulékemelés történt: ez az 1800 forintos egészségügyi hozzájárulás bevezetése, melyről most az Alkotmánybíróság is egyértelmű véleményt mondott.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez egy látszatköltségvetés volt, amire felhívtuk a figyelmet időben: nem fognak teljesülni a tételek. Rossz járulékkonstrukciót vezettek be, és most itt állunk és várhatóan az év végéig ez az alaphiány igen jelentős mértékűre növekedik. Államháztartási egyensúlyról beszélnek, miközben úgy teremtik meg az államháztartás egyensúlyát, hogy a hiányokat különféle manipulációkkal áttolják a társadalombiztosítás, az egészségbiztosítás költségvetésére, majd számon kérik a gazdálkodás hiányosságait.
Tisztelt Képviselőtársaim! Rossz tervezésről, átgondolatlan koncepciókról, rossz döntések sorozatáról volt szó, amit most még tetézett az Alkotmánybíróság döntése, melyben az önök által megszavazott járulékok bizonyos vonatkozásait alkotmányellenesnek nyilvánította. Az az egyik kérdés: mikor vallják már be végre, hogy rossz döntések sorozata után az Egészségbiztosítási Alap egyébként is nehéz helyzetét tovább rontották? Mikor vallják be végre, hogy rossz az egészségbiztosítással kapcsolatos elképzelésük? És mikor gondolják végig, hogy vajon hova vezet az, amit a kormány most önök elé benyújtott társadalombiztosítási reformcsomag címén? Amiben tovább akarja folytatni az egészségügyi hozzájárulás konstrukcióját, pedig annak nincs köze biztosítási elvhez; pedig idén első negyedévben a tervezettnek a 60 százaléka sem folyt be; pedig annak bizonyos részeit az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította. Mikor gondolják végig végre, hogy idenyújtottak elénk egy társadalombiztosítási reformcsomagot, de annak a gazdasági megalapozásából teljes mértékben hiányzik például az Egészségbiztosítási Alap egyensúlya?
Vajon, tisztelt képviselőtársaim, gondolkoznak-e azon, hogy ezt a reformot január 1-jétől elindítják? És a Pénzügyminisztérium véleménye szerint mintegy 30 milliárd forintos hiány várható a kötelező nyugdíjbiztosításban! Mi lesz akkor, ha ehhez mellécsatlakozik az Egészségbiztosítási Alapban várható - ki tudja, mekkora - hiány? Mert számításaik erre nincsenek. Mi lesz az államháztartási egyensúllyal, tisztelt képviselőtársaim? Erre milyen számításokat végeztek? És ami a legnagyobb kérdés: mi lesz a magyar egészségügyi ellátással ilyen körülmények között?
(8.50)
A kórházak sora ismét eladósodik, és ez előre látható volt. Ki fogja kimondani, hogy ha nem lesz elég a pénz, ne lássák el a beteget? Mert harmadik megoldás nincs, tisztelt képviselőtársaim, legalább is a kormány még nem tett le erre vonatkozó javaslatot az asztalra.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir