DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az utolsó mondatait nem tudom, mire véljem a felszólaló képviselő úrnak. Úgy látszik, hogy emlékezete eléggé szelektív. (Dr. Homoki János: Kétmilliárd tűnt el!) Nem veszi figyelembe azt, hogy a magyar kormány bizottságot hozott létre a belügyminiszter és a privatizációt felügyelő tárca nélküli miniszter vezetésével. Ez a bizottság nagyon komoly munkával feltárta a hibákat, megállapította gyakorlatilag, hogy alapvetően az ÁPV Rt. téves jogértelmezése vezetett az ügyek elhúzódásához, és 1996 decemberében döntött. Döntött arról, hogy a helyi önkormányzatok vagyoni igényeinek kielégítését az ÁPV Rt. teljesítse.
(8.20)
Ekkor részletekbe menően döntött arról is, hogy a gáz- és villamos közművek vagyonából hogyan kell a helyi önkormányzatokat kielégíteni, illetve hogy kell kiadni az őket megillető részt, a kamatokról is; gyakorlatilag tehát minden részletre kiterjedően döntött.
Ugyanakkor a kormányzat valóban meghozta a tőle telhető intézkedéseket. Szeretném felhívni képviselőtársamnak a figyelmét, hogy az ORFK Központi Bűnüldözési Igazgatóság büntetőeljárást kezdeményezett, folytat, és - olvassa el az újságokat - vádemelési szakba került az ügy. Ugyanakkor pedig a Vektorral kötött szerződések tekintetében is nyomozást rendelt el, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanúja miatt. Ugyanakkor pedig hangsúlyoznám, és valóban jó lenne, ha most ezt megjegyeznénk, hogy az önkormányzatok önállóan kötnek szerződést, polgárjogi szerződéseket. Arra sem a kormány, sem más állami szerv nem alkalmas és nem jogosult, hogy az önkormányzati önállóság határait megállapítsa. A bíróság előtt vannak ezek az ügyek, folynak a büntetőeljárási ügyek is, úgyhogy kérném képviselőtársamat, hogy ezt is vegye figyelembe. Nem arról van tehát szó, hogy itt a hallgatás bűnébe esett volna a kormány.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir