DR. BRÚSZEL LÁSZLÓ

Full text search

DR. BRÚSZEL LÁSZLÓ
DR. BRÚSZEL LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az Országgyűlés a tőkefedezeti elven működő magánnyugdíjpénztárak szabályozásával a társadalombiztosítás átfogó reformja keretében kívánja a vegyes finanszírozási nyugdíjrendszer második pillérét létrehozni. A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatosan leggyakrabban feltett kérdés az, hogy vajon milyen garanciái lesznek annak, ha a biztosított egy hosszú munkáséleten át szorgalmasan befizeti tagdíját a pénztárba, akkor annak eredményeképpen, majdan sok-sok év múlva, egy tisztességes megélhetést biztosító nyugdíjban részesül.
A magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó garanciák egyik nagy csoportja az, amely magából a törvényszabályozásból ered, a másik pedig az, amely az államnak az egyes rendszerelemek mögé adott különböző mértékű közvetlen anyagi felelősségvállalását jelenti.
A magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvényjavaslat - bár lehet, hogy ez az én önkényes csoportosításom -, legalább 11 olyan törvényi garanciát tartalmaz, amely az előbbi kérdésekre adja meg a választ. Ezek a következők:
1. Pénztárat alapíthatnak munkáltatók, kamarák, szakmai egyesületek, munkavállalói érdekképviseletek és nyugdíj-biztosítási önkormányzat, valamint területi pénztárt a fővárosi, megyei önkormányzat. A pénztárak függetlenségét segíti elő az a megoldás, hogy az alapító szervek és a pénztárak között folyamatában semmilyen jogi kapcsolat nem jön létre az alapításon kívül, az alapítónak a pénztárral kapcsolatban sem jogai, sem kötelezettségei nem keletkeznek, nem lehetnek. A bírósági nyilvántartásba-vétel megtétele előtt azonban az alapítók egyetemlegesen felelnek a pénztár nevében vállalt kötelezettségekért.
2. A pénztár alapításához az állami pénztárfelügyelet által kibocsátott engedély kell, melynek alapján az alapító kibocsáthatja az alapító okiratot, és megkezdheti a pénztár létrehozásával kapcsolatos feladatok ellátását. A pénztár tevékenységét a pénztárfelügyelet tevékenységi engedélyének birtokában kezdheti meg. A törvényjavaslat kategorikusan felsorolja a tevékenységi engedély megadása iránti kérelemhez csatolandó mellékleteket, ettől eltérni nem lehet.
3. A pénztárak tisztességes és biztonságos működésének nagyon fontos garanciális eleme a pénztárfelügyelet intézménye, amely hatósági és szakmai felügyeletet egyidejűleg ellát a pénztárak felett. Ezt a felügyeletet a pénztárfelügyelet a pénzügyminiszter által a törvényben átadott hatáskörében végzi, míg a pénztárak törvényességi felügyeletét az ügyészség látja el. A pénztárfelügyelet tehát teljesen független a pénztáraktól, elbírálja az engedélykérelmeket, ha szükséges, felügyeleti biztost nevez ki, ellenőrzési és információs rendszert működtet, meghatározza a pénztáraknak a minimális befektetési hozam mértékét. Kétévenként köteles ellenőrizni, hogy a pénztár tevékenysége megfelel-e a különböző jogszabályoknak és a pénztártagok biztonságának. Amennyiben ezekkel ellentétes tevékenységet észlel, úgy felszólítja a pénztárat a helyes cselekvésre, kezdeményezheti a pénztár vezetőinek felelősségre vonását vagy felmentését, felügyeleti bírság megfizetésére kötelezhet, esetleg elrendelheti a pénztár működésének felfüggesztését. Végső esetben a pénztártevékenység folytatására adott engedély visszavonására is sor kerülhet. A pénztárfelügyeletet tevékenységében pénztártanács segíti, amely folyamatosan véleményt alakít ki a pénztárak és a garanciaalap tevékenységéről, a pénz- és tőkepiac alakulásáról és így tovább.
4. Fontos garanciális szabály az is, hogy a tevékenységi engedély jogerőre emelkedéséig a pénztár a hozzá bármilyen címen befizetett összegekből kifizetéseket csak a pénztár szervezésével összefüggésben teljesíthet. Ezt követően viszont a gazdálkodása során elért bevételeit kizárólag a szolgáltatások fedezetének biztosítására, a szolgáltatások szinten tartására, fejlesztésére, a gazdálkodási költségek fedezetére fordíthatja, illetve abból tartalékokat képez. A gazdálkodásából származó bevételt sem társasági adó, sem helyi iparűzési adókötelezettség nem terheli.
5. A törvényjavaslat ugyancsak garanciális szempontokat szem előtt tartva törvényi szinten szabályozza a pénztártagok jogait, a szabad pénztárválasztás jogát és lehetőségét, a rendszeres tájékoztatáshoz való jogot, a pénztári szolgáltatáshoz való jogot. Tehát a később megalkotandó végrehajtási rendeletek csakis e törvényben foglalt alapjogok és kötelezettségek keretében szabályozhatnak.
6. A javaslat minimálisan 15 év tagdíjfizetés után teszi lehetővé a nyugdíjjáradék nyújtását tagok részére, ennek hiányában egyösszegű kifizetést teljesíthet. Ugyanakkor a szolgáltatás értékével szemben támasztott garanciális követelmény szerint a járadék nem lehet kevesebb a tag társadalombiztosítási nyugdíjmegállapítási szabályai szerinti nyugellátásának 21 százalékánál, szól a törvényjavaslat. Ez az úgynevezett normajáradék.
7. A törvényjavaslat a pénztárak működésének biztonsága érdekében szigorú követelményeket támaszt a kötelező pénztár tevékenységének szakmai, személyi és tárgyi, technikai feltételeinek tekintetében. Ilyen például az, hogy a pénztár megfelelő belső szabályzatokkal, szakszerű, működéséért felelős ügyvezetővel, főkönyvelővel, befektetési szakértővel, könyvvizsgálóval, jogásszal, úgynevezett biztosításmatematikussal és belső ellenőrrel is rendelkezzék. Emellett olyan számítástechnikai háttérrel is kell bírnia, amely alkalmas a legkülönbözőbb információs rendszerekhez való csatlakozásra. A pénztár köteles különböző távlatú pénzügyi terveket készíteni, amelyet a közgyűlés hagy jóvá, s ezen keresztül érzékelheti a tagság a pénztár törvényes és gazdaságos működését, a jövőbeli folyamatok alakulását. Mondhatjuk tehát azt is, hogy a pénzügyi terv a pénztár önkormányzati működésének egyik záloga.
8. A magánnyugdíjpénztár a zárt gazdálkodás elvét is figyelembe véve a biztonságos működés érdekében köteles különböző tartalékokat képezni. Ez azt jelenti tehát, hogy például a szolgáltatások finanszírozására az úgynevezett fedezeti tartalék szolgál, a különböző időszakok hozamkiegyenlítésére pedig külön egy másik tartalék. Ezek rendszerét egyébként a törvényjavaslat rendkívül pontosan rögzíti.
9. Nagyon fontos kérdés a garanciák sorában, hogy vajon a pénztár mit tehet a pénzügyi kockázatok vállalása területén, azaz milyen mértékben lehet függő az egyes vagyoni befektetések tekintetében. A törvényjavaslat erre is nagyon pontos szabályokat ad. Ahhoz ugyanis, hogy a pénztártag befizetett tagdíja jól kamatozzék, a pénztárnak gazdaságos befektetéseket kell végeznie. Ha ezt a befektetést a pénztár maga végzi, úgy a javaslat szerint - nagyon helyesen - köteles megfelelő szakképesítésű munkatársakat alkalmazni, szabályzatot alkotni, és 100 millió forint mértékű saját tevékenységi tartalékot is képezni. A pénztár a pénztárvagyon befektetése során például nem szerezhet egy vállalkozásban egy évnél hosszabb időtartamot meghaladóan 10 százaléknál nagyobb tulajdoni részesedést, vagy például egy kibocsátó által kibocsátott értékpapírba a pénztári eszközök legfeljebb 10 százalékát fektetheti be. A külföldi által kibocsátott értékpapírt, tulajdoni részesedést, ingatlant együttesen is csak a pénztári eszközök 30 százalékáig szerezheti meg. Ezt is egyébként 2001-et követően, addig ettől kevesebb arányban. Tehát nem megalapozott az az ellenzéki felvetés a minapról, hogy itt előfordulhat az is, hogy a pénztárak úgymond külföldre viszik a biztosítottak pénzét, és ezáltal rendkívüli módon veszélyeztetik annak a kamatoztatását és megfelelő visszaáramoltatását a biztosított felé. A javaslat lehetővé teszi azt is, hogy a pénztár a befektetéseit nem saját maga végzi, hanem kiadja más szervezetnek vagyonkezelésre. Erre nézve is szigorú szabályokat tartalmaz, hasonlóan a saját befektetési tevékenységhez, a törvényjavaslat.
(12.10)
10. Előfordulhat, hogy a pénztár olyan veszteséget ér el, amely a biztonsági, illetve a likviditási tartalékból nem pótolható. Ekkor az igazgatótanács javaslatot tesz a garanciaalap és a pénztárfelügyelet számára a veszteség megszüntetésének módjára. A pénztárak garanciaalapja jelen törvény hatálybalépésével jön létre, és az összes, pénztári tevékenység folytatására engedéllyel rendelkező pénztár a tagja. Az alap önálló jogi személy, saját vagyonnal, bevételekkel rendelkezik, pénzeszközei nem vonhatók el. Felette a törvényességi felügyeletet a pénztárfelügyelet látja el, míg gazdálkodási tevékenységét az Állami Számvevőszék ellenőrzi. Az alap az átmenetileg szabad pénzeszközeit köteles pénzben vagy állampapírban tartani. A garanciaalap egyik legfontosabb feladata az, hogy a biztosított vagy az örököse részére kifizetést teljesítsen, amikor a pénztár ezt nem tudja teljesíteni. Ilyen eset lehet, amikor a pénztártag követelése befagyott, azaz ha az esedékességtől számított öt napon belül nem tudja teljes egészében a tag részére a kifizetést teljesíteni; ha a tag követelése nyugdíjba vonuláskor a már korábban említett, úgynevezett normafedezetnél kisebb; és ha a tartalékszintje kifizetés teljesítését nem teszi lehetővé. Tehát nem fordulhat elő az az eset, hogy ha a pénztár fizetésképtelenné válik, felszámolás alá kerül, és emiatt a tag nem juthat a törvényes szolgáltatáshoz. Az alapnak a pénztár a törvényben meghatározott garanciadíjat fizet az esetleges garanciák beváltásához. Az alap egyébként folyamatosan elemzi a pénztár működési és befektetési tevékenységét, az előírt hozamoktól való eltérést és a járadékszolgáltatások fedezetének meglétét. Ha itt problémát észlel az alap, azonnal jelez a pénztártanácsnak, illetve pénztárfelügyeletnek. De előfordulhat szélsőséges esetben az is, hogy az alapnak sincs elég pénze a helytállási kötelezettség teljesítéséhez. Ebben az esetben a Magyar Nemzeti Banktól kölcsönt, átmeneti vagy tartós hiány esetén hitelt vehet fel. A Magyar Nemzeti Banktól felvett kölcsön visszafizetéséért pedig a központi költségvetés készfizető kezességgel felel.
Tisztelt Ház! Miután végigvettük a magánnyugdíjról szóló törvényjavaslatban a biztosítottat szolgáló garanciarendszer legfontosabb elemeit, látható, hogy a pénztárak szabályszerű működését, gazdálkodását szolgáló jogi és működési biztosítékok végén ott áll az állam. Ezt tudván itt is feltehető az a kérdés, hogy vajon ezen végső garanciaelem mögött mi áll. Válaszként az fogalmazható meg, hogy e mögött áll az a magyar nemzetgazdaság, amelynek közép- és hosszú távú fejlődésére alapozza számításait az előterjesztő. Ha a nemzetgazdaság fejlődésének realitásai nem teljesítik jelenlegi reményeinket, úgy nemcsak a magánnyugdíj rendszere, hanem a most és a jövőben is működő felosztó-kirovó nyugdíjrendszer működése is veszélybe kerülhet. Ezen a ponton pedig már nem tehető fel úgy a kérdés, hogy melyik megoldás a jobb: a felosztó-kirovó vagy a magánnyugdíj. Viszont az biztos, hogy az a rosszabb, ha maradna a jelenlegi rendszer.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir