DR. GÖTZINGER ISTVÁN

Full text search

DR. GÖTZINGER ISTVÁN
DR. GÖTZINGER ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Azt mondja, hogy a Fidesz érveire nem válaszolunk. Nagyon sajnálom, hogy a Fidesz egyéb bokros teendői miatt egyáltalán nem tud részt venni a nyugdíjvitában, és csak arra az időre jön be egy képviselőjük, amíg elmondja a felszólalását. (Csóti György: És az MSZP hol van?) Mindazok a kérdések, amelyeket most felvetett, nagyon is a vita témái voltak.
Hadd mondjak csak egyetlen példát! Ön mind a kétszer arra a példára építette a felszólalását, hogy egy háztartásba... - a felszólalás arról szó, hogy a kötelező biztosítás miatt keletkező hiányt költségvetésből kell fedezni. Ez úgy néz ki, mintha egy háztartásba betennénk kisebb kamatra a pénzt, és egy nagyobb kamatra a hitelt vesszük fel, és abból élünk - tönkremegyünk. Persze, ez a logika, amivel ön megközelíti, tökéletesen igaz egy szocialista tervgazdaság logikájára. Ha így működött, és így működött, bele is bukott az a tervgazdaság; de nem jó a szocialista tervgazdaság logikájával megközelíteni egy - legalábbis jelentős részben - piaci rendszerű konstrukciót. Valamikor a Fidesz is úgy gondolta, hogy a piacgazdaság logikájával gondolkozik a gazdaságot érintő kérdésekben.
A piacgazdaságban előfordul néha-néha, hogy hitelre, kamatra veszünk fel pénzt, és azt befektetjük abban a reményben, hogy nagyobb hozama lesz a befektetett tőkének, mint amennyi a hitel kamata volt, és így a szaldó pozitív lesz. Azt hiszem, hogy ezzel a logikával kellene végiggondolni, és akkor millió egyéb kérdésre - amelyeket most itt felvett, és nyilván két percben nem lehet rá válaszolni - kapott volna válaszokat, érveket és ellenérveket. Ha nem is mindig, de itt az elmúlt napokban érvek és ellenérvek vitája volt. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Legalább a szakértőik, a beszédíróik figyelnének ide, hogy ne írjanak le ilyen beszédeket! (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir