SÁNDORFFY OTTÓ

Full text search

SÁNDORFFY OTTÓ
SÁNDORFFY OTTÓ (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Aki reformot akar végrehajtani, annak a szemléletének is meg kell változnia. Minden itt hozott törvényt végre kell hajtani. Ettől lesz egy reform európai. Ha például az Országgyűlés által megszavazott vagyonátadást végrehajtották volna a kormányok, akkor ma a tb, illetve a nyugdíj-biztosítási intézetek más helyzetben lennének. Akkor erkölcsileg elvárható lenne a polgártól is, hogy befizesse a járulékokat. Ezek után milyen erkölcsi alapja van a kormánynak a polgárral szemben?
Az alkotmányos gondokat már elmondták az előttem szólók, ezért erről nem akarok külön beszélni. Most már biztosnak látszik, hogy a nyugdíjjal valamit tenni kell, hiszen hónapok óta megy a médiákon keresztül a sikerpropaganda, mely arról szól, hogy a kormány mindenáron reformot akar. El is hiszem, hogy a kormánytöbbség meg fogja szavazni. Sejtem, hogy nem önzetlen karitatív szemlélet vezeti a pénzügyi kormányzatot. Nagyon egyszerű oka van: 70 százalék helyett 40 százalék körül akar fizetni a nyugdíjasoknak, a többit teremtse elő a polgár, ahogy tudja - és ezt járjuk körbe-körbe.
Megkezdődött a tánc, a nyugdíjbiztosítás aranyborjúja körül. A biztosítótársaságoknak sürgős, hiszen e költségvetés bármekkora része is hatalmas összeg, mely úgy hullik az ölükbe, mint az érett alma. A lobbyk pedig keményen működnek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Sok rangos értekezleten vettem részt, de a mai napig nem kaptam választ a következőkre: első az, hogy van-e döntési kényszer; a második a követelmények - biztonság, értékmegőrzés, színvonal, átláthatóság, végrehajthatóság -; a harmadik a nyugdíj és a gazdaság.
(8.40)
A gazdasági prognózis, mely megrendelésre készült, és a megrendelő szempontjait vette figyelembe, 2030-ig prognosztizálta, és ezt úgy tálalják, mintha csalhatatlanok lennének. Hogy bizonyítja ezt a prognosztizálást a kormány? Remélem, nem az államtitkár úr prognosztizálta, mert akkor a delphoi jósdába is elmehetnék. Közben milyen inflációs hatás éri a betéteseket?
Negyedik: a társadalmi megítélés, a választás szabadsága, rétegvizsgálatok, garancia, viszontbiztosítás.
Ötödik: az átállás költsége a jelenleginek többszöröse, alacsonyabb ellátás mellett nagyobb forrásigény jelentkezik. Fizetni kell a nyugdíjban lévőket, és gyűjteni kell az új típusú nyugdíjra; nem beszélve a párhuzamosan működő bürokráciáról.
Az én olvasatomban a következőképp látom a fentieket. A magánnyugdíj bevezetését nem az a körülmény váltotta ki, hogy a társadalom gazdaságilag megérett arra, hogy a magánbiztosítóknál tartalékolja pénzét, hiszen a társadalom nagyobbik fele nagyon szegény. Csupán az történt, hogy a kormány felismerte azt a tényt, hogy a kommunista kormányok által gardírozott nyugellátási rendszer a totális csőd küszöbére érkezett, aminek egyik legfontosabb oka, hogy az alapok alulfinanszírozottak. A lakosság által évtizedeken át befizetett nyugdíj-hozzájárulások a felosztó-kirovó rendszer keretében felszívódtak. Sok esetben szőrén-szálán eltűntek, azokat másra fordították. Senkit soha meg nem kérdeztek, és senkit nem vontak felelősségre azért, hogy a dolgozók által nyugdíj céljára befizetett összegeket hova tüntették a költségvetés útvesztőiben. Véleményem szerint nem a rendszer a rossz, hanem a végrehajtás. Ha lopnak egy közértben, nem a közértet kell bezárni, hanem a tolvajt.
1989-96 között az egy főre jutó nyugdíj reálértéke 31 százalékkal csökkent, és nem éri el a '89. évi 70 százalékát sem. A reálgazdaság katasztrofális helyzetéből adódik, hogy az ország lakosságának szociális helyzete és életkörülményei ugyancsak katasztrofális képet mutatnak. A népesség száma '81-től természetes fogyásából adódóan 346 ezer fővel csökkent. A társadalom alapintézményének, a családoknak széthullása tapasztalható. 1996-ban a gyermekek 22,4 százaléka született házasságon kívül. 100 élve születésre 73 terhességmegszakítás esik. Ez a mutató a fejlett egészségügyi kultúrájú országokénak többszöröse. A halálozások 18 százaléka, ami évente 28 ezer haláleset, az egészségügyi ellátás hiányosságából adódik. Ez az arány a fejlett országoknál 10 százalék. Az országban zajló gazdasági folyamatok mind kevesebb munkaképes korú állampolgárnak tudnak megélhetést biztosítani. A fentiek szerint mind kevesebb lesz a biztosított, és természetesen ezáltal kevesebb lesz a befizetés.
Amit eddig felsoroltam, mind komolyan befolyásolja a jövőképet. Ezt nehéz lesz bármilyen hurráoptimizmussal pótolni. Eközben a kormány úgy aposztrofálja a törvénytervezetet, mintha az már a érdekegyeztető szervekkel jóvá lenne hagyva. Holott szó sincs róla. A rendszer hatástanulmányai életszerűtlenek, az előremenekülés stratégiáját követik. Előttem fekszik a Nyugdíjasok Országos Szövetségének tiltakozása, melyet tizenkét szervezet írt alá; az Orvosi Kamara tiltakozása, amely elpanaszolja, hogy nagyon rövid idő állt rendelkezésére, és az indítványaiból nem vagy nagyon keveset fogadtak el; valamint az IPOSZ, aki négy egész napot kapott a törvénycsomag véleményezésére; itt az Érdekegyeztető Tanács tiltakozása is, akik tiltakoznak a törvénycsomag ilyen formájú elfogadása ellen.
Úgy látszik, a kormány nem ért másból, csak az erőszakból. Nem érthető, miért kell az utcára kényszeríteni a munkavállalót. Nem tudom, hány leendő biztosított munkavállaló tudja, miért érdemes tudni a pénztártagnak. Vagy rá csak a tagdíjbefizetés terhe tartozik? Vagy aki esetleg ismeri a befizetésszolgáltatás működési költségét, az mindent tud a biztosítóról? Tulajdonképpen ki felügyeli a biztosítót? Érdemes lenne erről egy kicsit jobban felvilágosítani a leendő ügyfeleket.
Tulajdonképpen mit tesz a felügyelet? Önmaga helyett a könyvvizsgálót akarja munkára fogni. Például azt mondja a 46. § (8) bekezdésében, hogy ha a könyvvizsgáló tudomást szerez arról, hogy a pénztár vagyona fedezeti tartalékának jelentős csökkenése várható, akkor köteles az igazgatótanácsot és az ellenőrző-bizottságot tájékoztatni, kezdeményezi a közgyűlés összehívását, és a pénztárfelügyeletnek bejelentést tesz. Zárójelben jegyzem meg, hogy az idézet a gazdasági társaságokról szóló törvény adaptációja.
Csakhogy itt a törvény-előkészítőknek nem jutott eszükbe, hogy a jelentős csökkenés nem derült égből villámcsapásként következik be, hanem napról napra, a piaci viszonyok alakulásától függően jön létre. Egy könyvvizsgáló ezt csak így követheti. A könyvvizsgálótól alig várható el, hogy látnokként előre lássa például a tőzsdei krachot, és azt a pénztárfelügyeletnek jelentse. Tipikus álszigor a könyvvizsgálókkal szemben. Közben jogot kap, hogy elücsörögjön az igazgatótanácsban - 46. § (6) bekezdés. Kinevezik a pénztárvezetők tisztségviselőjének - 34. § (8) bekezdés c) pontja. Nem tudom, hogyan egyeztethető össze a kamarákról szóló törvénnyel. Mitől lesz európai és független a könyvvizsgáló? Választják ugyan, de ezért nem lehet hálás. A könyvvizsgáló egész egyszerűen könyvvizsgál és független. A járulékfizetők biztonságát nem a könyvvizsgáló esetleges felelőssége garantálja, hanem a biztosító garantált fizetőképessége. Ennek szabályait kell részletesen kidolgozni.
A kiszámíthatósággal kapcsolatban van még igen erős aggályom. Sajnos, az elmúlt évek tapasztalata az, hogy évenként, sőt év közben is meg lehet változtatni a törvényt. A járulékalapot képező jövedelemhatár karbantartását egyszerűbbé, átláthatóvá, minden biztosított számára könnyen érthetővé és kezelhetővé kell tenni.
(8.50)
1990-től az egyéni vállalkozók járulékfizetési szabályai, rendszere évente oly módosításokat szenvedett el, amelyek követhetetlenné tették mind a járulék, mind a pénzbeli ellátások alapját, az ügyviteli szerveknél a járulék-előírást, a folyószámla-kezelést, a járulékfizetésre kötelezettekkel való egyeztetést és az egyenlegközlések valódiságát.
A biztosítás általános alapelveire épülve elengedhetetlenül szükség van az egyéni vállalkozók és a szabadfoglalkozásúak jövedelemszerzési egyenetlenségeit és nem utolsósorban terhelhetőségüket figyelembe vevő olyan új járulékrendszer kialakítására, amely kiszámítható, és időbeli stabilitást garantál. Javasolom, hogy az egyéni vállalkozók által foglalkoztatott biztosítottnak a nyilvántartási lapját ezentúl is a megyei egészségpénztárak vezessék. Nem is érthető, hogy miért akarnak kibújni ez alól a felelősség alól a pénztárak. Hiszen a munkáltatók jönnek-mennek-meghalnak. Ki tudja őket a jövőben utolérni?
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem helytálló az a kormányzati indok, hogy a biztosítási összegek befektetését a hazai gazdaság fellendítésére lehet és kell fordítani, és ebből a gazdaságnak komoly előnye származik. Ha piacgazdaság van, akkor rögtön rájövünk, hogy egy piaci alapon működő biztosítót nem lehet kényszeríteni arra, hogy hogyan gazdálkodjon. A sanda szándékot ott látom, hogy valójában a belső adósság kezelése 1800 milliárd forint állampapír kibocsátását indokolja '97-re. A kamat nem kevesebb, mint 828 milliárd forint.
A befektetői körök állami sugallatra ezeket a kötvényeket vásárolják, köztük majd a magánpénztárak is. Ezzel biztos keresletet produkálnak az értékpapírpiacon. Nyilván az így irányított pénztárak előbb-utóbb kártyavárként omlanak össze - ez csak idő kérdése, lásd az állami társadalombiztosítási intézetet. Pénzügyi diktatúrával nem lehet a társadalom öregkori szociális biztonságát szavatolni, a keservesen befizetett összegeket rossz befektetésekbe forgatni. Mi a különbség akkor az állami és a magánintézetek között?
Tanulmányoztam a hasonló nagyságú országok biztosítóinak kihelyezéseit. Így például Írország 37, Hollandia 25, Belgium 35 százaléknyi befektetése került külföldre. Nyilván a szakemberek a legjobb nyereséget hozó üzletbe fektetik a társaság vagyonát, és ha ez ott úgy működik, hogy több lábon áll, akkor nálunk is előbb-utóbb így fog működni, és az államadósság kamatterhein túl további források fognak kiáramolni az országból.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem igaz, hogy a magyar nép mindig csak arra vár, hogy az állam gondoskodjon róla. Öngondoskodás az is, ha a felosztó-kirovó rendszerben 42 éven keresztül becsületes munkája után tb-járulékot fizetett; s ezután elvárja, joggal, hogy tisztességes nyugdíjat kapjon. Igaz, a pénzügyminiszter úr elmondta, hogy pártpolitikai érdekek miatt szakmai érdekek sérülhetnek, de ezt a parlament nem vállalhatja, nem teheti több nemzedék érdekeivel szemben.
A tőkefedezeti rendszer létrehozására közgazdaságilag előbb-utóbb szükség lesz. De mivel hatása csak évtizedek múlva jelentkezik, fizetni pedig most kell, nekünk, a mai gazdaság pedig olyan-amilyen, ez nem egy gyors döntést igénylő helyzet. Tragikus lenne, ha a törvényt nagyon rövid időn belül át kellene dolgoznunk, amint erre már volt néhány példa a közelmúltban: fogászat, mentő, nem akarom sorolni a többit - már elmondták előttem. Képzeljük el, milyen bizalommal lenne ezután a magyar nép a biztosítótársaságokkal szemben. Hogy ne említsek mást: csak a kötelező autóbiztosítás kapcsán már van némi tapasztalata a biztosítóknál a biztosítottaknak.
Az ilyen nagy fontosságú, nemzedékekre kiható törvény csak a teljes politikai elit konszenzusával hozható, és az összes társadalmi szervezettel együtt képzelhető el. Csak szakmai és nem politikai érdekeket képviselő döntést kell hozni. Nem lehet a pénzügyi csoportok rivalizálásának kitenni a következő nemzedéket, és állami garanciavállalással ismét eljátszani a jó bácsit. Mert hol van a világon olyan viszontbiztosítás, amelyért nem kell fizetni? Vagy a Magyar Köztársaság kormánya ingyen vállal garanciát a biztosítókért?
Ha a biztosítás piaci alapon történik, akkor a viszontbiztosításért, bárhol köttessék is, fizetni kell. Ezt nem találom sehol a törvényben. El kell múlni azoknak az időknek, hogy a kormányok felelőtlenül vállaljanak garanciát, és nem fordulhat elő, hogy esetleg a biztosítótársaságokat felelőtlen ígéretek alapján konszolidálni kelljen.
A parlament feladata elsősorban, hogy megvédje a következő generációk érdekeit. Hiszen ők még nem tudják magukat megvédeni. Ezért ezt a törvényt nem szabad elkapkodni, nem szabad fércművet alkotni. Nekünk ma az a feladatunk, hogy időtálló törvényt csináljunk; a jövőben pedig a nyugdíj - az öregkor sajátosságainak megfelelően - magas színvonalú legyen. A szociális anomáliákat már mindenki végigragozta. Ezeket majd a részletes vitában, a módosítók kapcsán fogom elmondani.
Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy a háború előtt volt Magyarországon nem egy biztosító - sok biztosító volt. Sajnos a háború után csak azok a biztosítók maradtak talpon, amelyek állami biztosítók voltak.
(9.00)
A többi magánbiztosító úgy eltűnt, mint a köd. Az államosítások folytán egyébként is tönkrement. Tessék mondani: mi a biztosíték arra, hogy ezek a biztosítótársaságok 2030-ban, 2040-ben itt lesznek még? Szeretném tudni, hogy azok a vagyonok, amelyeket leállamosítottak, a biztosítóknak a vagyona, hova tűntek el.
Azt hiszem, hogyha ezt komolyan átgondoljuk és a társadalmi szervezetekkel ezt komolyan átbeszéljük, akkor itt még legalább három-négy hónapos vitának kell ezen lennie, hogy normálisan ki lehessen dolgozni a törvényt.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir