SIMON JÓZSEF

Full text search

SIMON JÓZSEF
SIMON JÓZSEF (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Balsay képviselő urat és Medgyasszay képviselőtársamat hallgatva az jutott eszembe, hogy tényleg nagyon jelentősen befolyásolja az ember ügyekhez való hozzáállását, hogy a tapasztalataiból indul ki avagy a reményei felől közelít a probléma megoldásához.
Csak egy dolgot szeretnék mondani vigasztalásul: hogy bár végkövetkeztetésükben mind a ketten oda jutottak el, hogy ez a program alkalmatlan arra, amire készült, az érvelésükben, a kiindulási pontban nagy különbség volt. Balsay képviselőtársam legalább azt elismerte, hogy egy nagyon gondos elemzőmunka és egy nagyon jól átgondolt szisztéma alapján elkészült anyagot tárgyalunk. Ez Medgyasszay képviselőtársam részéről nem hangzott el.
Azzal a végkövetkeztetéssel kapcsolatban pedig, hogy alkalmatlan a feladat megoldására, mert a megvalósítás részletes kritériumai, eszközei, technikái hiányoznak, nincsenek benne felsorolásszerűen az anyagban, egy dologra szeretném felhívni a figyelmüket: a program megvalósításának eszközei között, egy nagyon lényeges elemben szó esik arról a technikáról, ami talán megközelíthetővé teszi ezeket a bonyolult célrendszereket, mégpedig a stratégiai tervezés lehetőségéről és kívánalmáról. Ez gyakorlatilag azt jelenti - ahogy államtitkár asszony is utalt rá -, hogy ha tudjuk, hogy milyen problémákat látunk most és hogyan szeretnénk ezeket elkerülni - egész pontosan úgy értem, hogy nagyon szeretnénk őket elkerülni -, abban az esetben módunk van arra, hogy az odavezető utat nap mint nap megpróbáljuk megtalálni, és ha egy országgyűlési határozat rögzíti azt is, hogy évente vissza kell térni a teljesítmény megítélésére, és szükség esetén a program, a stratégia, az eszközök változtatására, akkor talán közelíthető ez a kívánatos célállapot.
Végül még egy dologról szeretnék szót ejteni. Örülök, hogy szóba jött az a tétel, hogy az agrárgazdaságra, a mezőgazdaságra sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani abban az esetben, ha ezeket a célokat el akarjuk érni, és úgy gondolom, hogy ez a tervezet, mármint a nemzeti környezetvédelmi program csak teendőként fogalmazza meg, hogy ezen a területen hatalmasakat kell előrelépnünk. Én abban reménykedem, hogy egy agrár-környezetvédelmi program fogja megalapozni mindazt, hogy a mai szerencsétlen helyzetből kiindulva hogyan fogjuk tudni megoldani, hogy az agrárium jóval nagyobb szerepet vállalhasson a természetvédelmi és a környezetvédelmi problémák megoldásából. Hiszen tudjuk, hogy milyen a magyar vidék állapota, azt is tudjuk, hogyan jutott ebbe az állapotába, és azt is tudjuk, hogy az agrárgazdálkodók jövedelmi helyzete, technikai felszereltsége nem igazán ad jó alapot ahhoz, hogy további, társadalmilag is fontos feladatokat vállaljanak; kivéve, ha egy tudatos környezetgazdálkodás, környezeti elkötelezettség a társadalom szereplőit - benne magunkat, a politikát és a törvényhozást is - nem kényszeríti, készteti arra, hogy ehhez a szükséges eszközöket, feltételrendszert is megteremtsük.
Úgy gondolom, hogy ha erre törekszünk, közös munkával van erre esély, és ez a program az esélyt és a célokat - megítélésem szerint helyesen - fogalmazza meg. A részletekre pedig, remélem, hogy a parlament évente - bárkik is ülnek itt, a helyünkön - vissza fog térni, és nem vitatja, hogy ezek a célok kezelendő és megoldandó feladatok. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir