DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. A helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről szóló 1992. évi LXXXIX. törvény 6. §-ának (2) bekezdése szerint a társadalmi és gazdasági szempontból elmaradott és külön jogszabályban felsorolt települések - szükség szerint - a saját forrás egy részét a céltámogatási kiegészítő keretből megpályázhatják. E törvényben jelzett külön jogszabály az 59/1993. számú kormányrendelet, amelynek 23. §-a (2) bekezdése kimondja, hogy a támogatás mértéke a saját erőforrás legfeljebb 50 százaléka lehet.
A jogszabályi megkötések kizárják, hogy a legrászorultabb önkormányzatok bármiféle beruházást végezhessenek, s e beruházásra az Országgyűléstől a vonatkozó pályázati rendszer alapján céltámogatást igényelhessenek. Ez a kizáró rendelkezés azokban az esetekben, ha a célzott beruházás kötelező önkormányzati feladatot valósítana meg, az adott önkormányzat törvényből levezethető alapvető jogait kérdőjelezi meg, mert hisz az ilyen önkormányzat kötelező feladatainak sem tud eleget tenni, például az egészséges ivóvízzel való ellátás terén. Ugyanakkor, ha az adott önkormányzat alapvető önkormányzati feladatainak sem tud eleget tenni forráshiány miatt, úgy ezzel az adott önkormányzat területén élő állampolgár alapvető állampolgári és emberi jogai is sérelmet szenvednek.
Minderre való tekintettel indokolt, hogy a leghátrányosabb helyzetű önkormányzatok állami támogatást igényelhessenek a legszükségesebb beruházásaikra, és ez a lehetőség a fent említett két jogszabály módosításával, vagyis a saját erő kötelező előírásainak megszüntetésével biztosítható. Kérem ezért javaslatom támogatását.
Köszönöm türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir