DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség nemrégiben elkészített egy felmérést, amely szerint nemcsak a fogyasztók, hanem a távhőszolgáltatók is egy kiszolgáltatott helyzetben vannak. A vizsgálat megállapításai szerint a fogyasztók azért vannak kiszolgáltatott helyzetben, mert egyre nagyobb a tábora azoknak, akik fizetésképtelenné válnak, és ezt követően nincs lehetőségük átállniuk más fűtési módra. Ugyanakkor a szolgáltatók is kiszolgáltatott helyzetben vannak, mégpedig azért, mert a nemfizető fogyasztókkal nem tudnak mit kezdeni, műszaki korlátok miatt nyilván nem tudják őket kizárni a fogyasztásból. A fizetésképtelenség miatt fellépő veszteséget ezek a szolgáltatók teljesen egyértelmű, hogy áremelésekkel nem tudják pótolni. Ez a vizsgálat arra is felhívta a kormány figyelmét, hogy csak hatékony kormányzati közbeavatkozással érhető el, hogy a távhőszolgáltatás teljes mértékben el ne lehetetlenüljön.
Ma Magyarországon a távhőszolgáltatás a gázfűtés mellett a legelterjedtebb fűtési mód: 650 ezer család él olyan lakásban, ahol így fűtenek. Ez több mint kétmillió embert jelent. Ebből 240 ezer lakás Budapesten található, amelyben 800 ezer ember lakik.
A Budapesti Távhőszolgáltató Társaság nemrégiben készített egy felmérést a fogyasztók fizetőképességéről. E felmérés megállapításai szerint a januári közmű- és energiaár-emeléseket követően a családok 60 százalékánál a jövedelem felét a távfűtési számla kiegyenlítése viszi el. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor úgy látjuk, hogy egyre szélesebb rétegek válnak fizetésképtelenné, és ez a távfűtési rendszer teljes összeomlásához is vezethet.
A Magyar Demokrata Fórum szakértői szerint a távhőszolgáltatás területén ma nincsenek piaci viszonyok. A lakossági fogyasztók a jövedelmükhöz képest, illetve a gázfűtéshez képest sokkal magasabb, irreálisan magas árat fizetnek. A távfűtés fogyasztói azonos lakásméret esetén 30 százalékkal többet fizetnek ugyanazért a melegért, mint a gázfűtést használó fogyasztók - elsősorban a nem valós piaci viszonyok és az árak következtében.
Gondot jelent a hazai gáztarifarendszer is. Meglátásunk szerint a nyugat-európai országok mintájára hazánkban is olyan gáztarifarendszert kellene kialakítani, amely alkalmazásakor különbséget tesz az ipari és a lakossági fogyasztók között, hogy ezzel is megteremtse, hogy a távhőszolgáltatás a gázfűtéssel szemben megfelelő versenyhelyzetbe kerüljön. Az ipari tárcánál készül egy rendelettervezet, amelyet a Magyar Energia Hivatal készített elő. Ebben nem vették figyelembe a távhőszolgáltatók véleményét. A rendelettervezet szerint ez az arány tovább romlik, és ezt követően a távhőszolgáltatók a mainál is rosszabb feltételekkel fogják kapni a gázt.
A legnagyobb önkormányzat a Távfűtő Művek privatizálására készül Budapesten - ez a Fővárosi Önkormányzat -, amely lépés megítélésünk szerint ezeket a problémákat nemhogy megoldja, hanem még tovább kiélezi, hiszen ha pénzügyi befektető kerül be ebbe a mechanizmusba, jogosan profitot akar realizálni. Ezért ezt egy életveszélyes lépésnek tartjuk, és a Magyar Demokrata Fórum budapesti képviselői tiltakozó aláírásokat is gyűjtenek, mert ez nem megoldás, ez csak távol visz minket a megoldástól.
A Magyar Demokrata Fórum véleménye szerint négyféle lépést kellene tenni. Az egyik - és az első legfontosabb lépés -, hogy a kapcsolt energiatermelés feltételeit meg kellene teremteni, illetve elhárítani azokat a jogszabályi akadályokat, amelyek jelenleg vannak, mert ma ezek akadályozzák az ilyen létesítmények létrehozását. Második lépésként a gáztarifarendszeren kellene olyan formában módosítani, hogy az a távhőszolgáltatás számára kedvezőbb legyen. Harmadik lépésként meg kellene nézni, hogy ezeket a rendszereket hogyan lehetne felújítani. Itt elsődlegesen azt kell feltárni, hogy ezt milyen forrásból lehet megvalósítani. Negyedikként átmeneti jelleggel, de mindenféleképpen a mainál hatékonyabb és sokkal eredményesebben működő kompenzációs rendszert kell létrehozni.
A Magyar Demokrata Fórum úgy ítéli meg, hogy ezek sürgős kormányzati lépéseket igényelnek, ezért tisztelettel kérjük a kormányt, hogy fontolja meg a Magyar Demokrata Fórum javaslatait, és tegyen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) lépéseket annak érdekében, hogy a távhőszolgáltatásban részesülő családok helyzete rendeződjék, és sorsuk ne váljon kilátástalanná.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir