DR. RASKÓ GYÖRGY

Full text search

DR. RASKÓ GYÖRGY
DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Néppárt a többi ellenzéki, felszólaló képviselőtársával együtt nem osztja a kormány azon véleményét, mely szerint a külföldiek földtulajdonszerzése teljes biztonsággal kizárható majd a javaslat szerint. Úgy gondoljuk - és csak a közgazdasági részére szeretnék a dolognak utalni -, arról van szó, hogy a föld, termőföld magyarországi ára és a nyugat-európai ár között jelentős különbség van, amely önmagában is spekulációra adhat okot, tehát ilyen jellegű vásárlások ismertek kicsiben - ismertek lennének egyébként nagyban is.
Valójában pontosan e másikról szeretnék beszélni, a nagybani vásárlásról. A külföldieknek nincs idejük meg valószínűleg energiájuk sem arra, hogy kicsiben vásároljanak fél-, egyhektáros parcellákat. Egy gazdasági társaság, egy szövetkezet, amely helyben ismeri, kik hajlandók földet eladni, nagyon jól tudna ilyen strómanszerepet játszani, tehát felhajtóként közreműködni. Miután ezeknek a szövetkezeteknek jelen pillanatban nincsen pénzük arra, hogy saját erőből földet vásároljanak, valószínűleg ezt a külföldi meghitelezné; mindkét fél jól járna, a szövetkezetet szanálnák átmenetileg, és ezáltal tulajdonosváltás lenne jelentős mértékben.
Az nem kérdés, hogy a földtulajdon fizikai valóságában mikor, hogyan, kinek a tulajdonába kerül. A lényeg az, hogy a magyar gazdáknak, mezőgazdasági vállalkozóknak nem lenne esélyük arra, hogy tőkeerős befektetőkkel a föld használatáért versenyezzenek. Ez a fő probléma, és ez az (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), amit gyakorlatilag jogi kérdésekkel megoldani nem lehet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir