BARKÓCZY GELLÉRT

Full text search

BARKÓCZY GELLÉRT
BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Remélhetőleg hamarosan tárgyalja a parlament a társasházak és a bérlemények ügyét. A jelenlegi hatályos törvényerejű rendelet felett már eljárt az idő, nem alkalmas az időközben felmerült problémák rendezésére. Az ország lakásállományának nagy része a háború előtt és közvetlen a háború után épült, az értékesítések átgondolatlanul, előkészületlenül folytak. Éppen ezért sokan meggazdagodtak, és jogellenesen szereztek több milliót.
(15.00)
Magyarországon nincs sem lakásépítési, sem lakásbérleti kultúra. A lakások tömegei ellenőrizhetetlenül, kezdetleges szerződésekkel kerültek tulajdonba. Az alapító okirat pontatlanul készült el, az értékesítők elfelejtették a házak műszaki dokumentációját az új tulajdonosok rendelkezésére bocsátani. Senki sem figyelt arra, hogy jogszerűen kerültek-e tulajdonba a lakóingatlanok, illetőleg hogy egy-egy tulajdon hányszor cserélt gazdát; és elmaradt az elidegenítési tilalom bejegyzése is, mely tág teret biztosított a korrupciós ügyleteknek. Miközben lakáshiány maradt az országban, a lakások helyén hiénák - kellő jogi segítséggel - üzleti vállalkozásokat működtetnek.
A tömeges lakásprivatizáció során tízezrek vásároltak ingatlant, miközben sokan nem mérlegelték, hogy tulajdonosi státuszuk a bérlőkéhez képest más jogokkal és kötelességekkel jár. Ezért alakult ki az, hogy a lakók egy része nem fizeti a közös költséget, és a hátralékok behajtását akár a lakások elárverezése útján kívánják megoldani. A régi és a mai jogszabályok, a velük teremtett szövevényes joghézagok ugyanis lehetővé tették, hogy ügyeskedő állampolgárok összevásárolják a lakásokat. Lehetségessé vált eltartási szerződés olyan önkormányzati lakásokra is, melyek a feltételnek egyáltalán nem feleltek meg. Egy-egy fiktív bejelentéssel ott nem élő személyek szereztek jogot a lakások bérletére, majd tulajdonhoz jutottak. A fiktív bejelentkezések ugyanis megteremtették számukra, hogy megvásárolják a lakóingatlant, de nem lakhatásuk érdekében, hanem üzleti meggondolásból.
Kérdezem ezért az államtitkár urat:
Mit kíván tenni a lakással ügyeskedő és ezzel munka nélkül milliókat szerző manipulációk meggátolására?
Megvizsgáltatja-e a bérlethez jutás eredetét és jogszerűségét, hogy ezzel megakadályozza, hogy pár százezer forint befektetéssel valaki egy-két év alatt milliókra tegyen szert?
Várom tisztelt államtitkár úr válaszát. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir