DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! A Kossuth Rádió május 2-i adásában közölték, hogy a miniszterelnök az Írószövetségben foglalkozott a határainkon kívül élő magyarság sorsával. Többek között a rádió szerint ezt mondotta: "Budapestről nem lehet más ország belügyeibe beleszólni." Ez félreérthető, sőt azt a benyomást kelti, hogy a kormány vagy a miniszterelnök úr a határainkon kívül élő magyarság nemzeti kisebbségi jogainak védelmét vagy gyakorlásának a támogatását elhanyagolná.
A miniszterelnök azt is mondotta ezen az ülésen vagy megbeszélésen, hogy a magyar kormány nem tudja garantálni a határainkon kívül élő magyarság életkörülményeinek javulását. Ez természetes - a hazaiakét sem tudja garantálni. De mégis ebben van a cserbenhagyásnak egy zöngéje. Az alkotmányunk 6. §-ának (3) bekezdése szerint: a kormány kötelességet érez a határainkon kívül élő magyarság sorsáért. A sorsban benne vannak a nemzeti kisebbségi jogok, és igaz, benne vannak az életkörülmények is.
Úgy érzem, hogy a kormánynak és a miniszterelnök úrnak ez a kijelentése kételyeket hagy maga után, és szeretném hallani, hogy a kormány, bár két perc alatt nem lehet, mégis ezen a téren valóban a magyarság, a határainkon kívül élő magyarság kisebbségi jogai érvényesülésének a támogatását más ország belügyeibe való beleszólásnak tekinti.
Várom a miniszterelnök úr válaszát. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir