DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagy Ferenc személyében és a Nagy Ferencéhez hasonlatos életútú politikusokban nemcsak a magyar parlament, a magyar parlamentarizmus, hanem minden nemzeti törekvésű igazi demokrata elődjét tiszteli. Nagy Ferenc ugyanis nemzeti politikus volt, hiszen egész felfogása, tanulmányai és torzóban maradt pályafutása is arra utal, arra a tragikus kérdőjelre, amely mögött a "mi lett volna, ha?" virtuális valósága húzódik meg. Ugyanis mi lett volna, ha a lábra kapó gyenge magyar demokrácia a háborút követően meg tud erősödni? Mi lett volna, ha nem azok a folyamatok erősödnek fel, amelyeknek tragikus kezdőpontjára Nagy Ferenc életútját ismertetve Németh Zsolt képviselőtársam valamennyiünket emlékeztetett.
Nemzeti politikus volt Nagy Ferenc azért is, hiszen a szó szoros értelmében a népéből kiemelkedve autodidaktaként szerezte meg azt a tudást, amely aztán rendszerezve képessé tette őt arra, hogy a demokratikus átalakulás véletlenszerű sorozataiban egyszer csak az élre kerüljön; de ne csak az élre kerüljön, és ne csak a hatalmat tudja megszerezni és a pozíciót tartani, hanem demokratikus gondolkodású, valóban nemzetében gondolkodó politikusként az akkori rendkívül bizonytalan körülmények között megkísérelte tenni a tehetőt.
Nagy Ferenc két esztendeig volt miniszterelnök, fogalmai szerint az általuk épített, általuk kiterjeszteni kívánt, de aztán hamvába holt magyar parlamenti demokrácia központi eszménye a birtokos parasztság volt, az a parasztság, amely akkor még a magyar társadalom túlnyomó részét adta. Nagy Ferenc miniszterelnök, amíg tehette, mindent megtett a Magyar Kommunista Párt által szított antiszemitizmus leküzdéséért és a vidéki pogromok legyőzéséért. Mindent megtett azért, hogy valóban magyar demokrataként vezethesse az országot, amíg tehette. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Amikor Németh Zsolt képviselőtársam hozzászólásához a Magyar Demokrata Fórum részéről csatlakozást jeleztem és szólni kívántam, akkor a frakció nevében és az egész MDF nevében természetesen meghajtom fejemet Nagy Ferenc miniszterelnök úr emléke előtt.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir