DR. OROSZ ISTVÁN

Full text search

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság alelnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy a képviselő asszony nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet, és igazában nehéz vitatkozni mindazzal, amit Dobos Krisztina elmondott, hiszen a valóságot tárta elénk.
Az kétségtelen, hogy a felsőoktatás területén csaknem megkétszereződő hallgatólétszámmal a kollégiumok építésének nem lehetett lépést tartani. Annál kevésbé, hiszen kollégiumépítés az elmúlt időszakban - tudomásom szerint - talán Debrecenben és még valahol történt az egész országban, tehát valószínűleg nincs annyi kollégiumi férőhely, amely ezt a növekvő hallgatólétszámot befogadná.
Képviselő asszony hivatkozott a Fekosz javaslatára; nagyon fontos javaslatról van szó. Amit mondott, szeretném kiegészíteni a Fekosz egy olyan elképzelésével, amely - legalább átmenetileg - valamilyen megoldást jelentene.
A kollégiumok ma a felsőoktatásban intézményekhez vannak rendelve. Kollégiuma van annak az intézménynek is, amelynek nem növekszik a hallgatólétszáma, és annak az intézménynek is - lényegében változatlan férőhellyel -, amelynek duplájára nőtt a hallgatólétszáma. A Fekosz javaslatában szerepel az, hogy ha a kollégiumok nem lennének hozzárendelve az intézményhez, ebben az esetben a felsőoktatási hallgatóknak nyilvánvalóan egy igazságosabb elosztása lenne lehetséges, és ebben semmi új nem lenne, hiszen korábban - mondjuk, 1948-ig - ilyen rendszerű kollégiumok voltak Magyarországon.
Tehát átmenetileg, úgy vélem, ez a Fekosz-javaslat is valamelyes megoldást jelentene. Az igazi megoldás persze az, ha egyre több kollégiumot építenénk a felsőoktatási hallgatók számára. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir