DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Dobos Krisztina képviselő asszonynak kétségkívül igaza van abban, hogy az egyetemi hallgatóknak valahol lakniuk kell, és erre a célra mindig is a kollégiumok voltak a legalkalmasabbak.
Természetesen azonban nem várható el, hogy bármiféle gazdasági helyzetben, néhány év alatt kétszázezer hallgató számára kollégiumi férőhelyet lehessen biztosítani.
A kollégium sajnos, még jó ideig a szociálisan rászoruló, és egyébként tanulmányi eredményeiben is valamiféle minimumot produkáló hallgatók számára lesz hozzáférhető. Minden további hallgató számára pedig a lakhatási támogatás című elképzelés az, amelynek kidolgozásán pillanatnyilag a minisztérium gondolkodik.
Ami konkrétan a Nagytétényi úti kollégiumot illeti: ezzel az a fő baj, hogy ez nem kollégium. A kollégiumot ugyanis a felsőoktatási intézmények tartják fenn, ehhez az államtól támogatást kapnak, a hallgatóktól pedig szerény mértékű hozzájárulást szedhetnek, amelynek maximumát jogszabály korlátozza, éppen azért, hogy a kollégiumi árak ne emelkedhessenek a csillagos égig. Ezzel szemben a Nagytétényi úti kollégium nem kollégium, hanem egy valaha volt munkásszálló, amely egy kft. tulajdonában van, ahol kétségkívül egyetemi hallgatók - ELTE, Gyógypedagógiai Főiskola, BME - laknak, és ehhez a Művelődési és Közoktatási Minisztérium mindeddig támogatást nyújtott.
A vállalkozás - amely ezt az épületet működteti, fenntartja - azonban bejelentette, hogy képtelen mértékben felemeli az árakat; ilyen körülmények között a Művelődési és Közoktatási Minisztérium már nem tudja vállalni e támogatás további folyósítását.
A Művelődési és Közoktatási Minisztérium költségvetését, tisztelt Ház, önök hagyták jóvá, ebben ilyen mértékű támogatásnövelésre nincs fedezet, de ha volna is fedezet, kérdéses, hogy érdemes volna-e támogatni, tekintettel arra, hogy jelen pillanatban ez már nem a hallgatókat támogatja, hanem a hallgatók közvetítésével egy magánvállalkozás kasszájába jut, és nem vagyok biztos abban, hogy ezt a Művelődési és Közoktatási Minisztériumnak okvetlenül támogatnia kell. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir