HORN GÁBOR

Full text search

HORN GÁBOR
HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Döbbenten hallgatom itt ezeket az álláspontokat; természetesen megint ott tartunk, hogy az álszentség és a cenzúra visszakívánása jegyében meg lehet szólalni a parlamentben.
Arról van szó, hogy Magyarországon 1990 óta - szerencsére az előző kormányzati ciklusban is így volt ez már - az érettségi tételek összeállítása végre a pedagógusok dolga, nem kormányzati feladat. Szerencsére nem parlamenti képviselők döntenek arról, hogy mi erkölcsös és mi nem erkölcsös ebben az országban, hanem tanáremberek összeülnek - az egyetemi, felsőoktatási intézményekben és a közoktatásban tanító tanáremberek -, és tételeket állítanak össze. Lehet, hogy Lányi Zsolt, majd ha egyszer hatalomra kerül - remélem, hogy ez nem lesz -, akkor az lesz az állapot, hogy összeülnek Lányi Zsolt és a barátai, eldöntik, hogy mi az erkölcsös ebben az országban és mi nem, és az lesz az érettségi tétel.
Én bízom azonban abban, hogy a liberalizmus veszélye az nem ezt jelenti, amit itt hallottunk. Az igazi veszély az, hogy újból lesz egy államvallás, újból lesz egy állameszme, ahol összeülnek emberek - mondjuk, parlamenti politikusok -, és döntenek abban a kérdésben, hogy mi legyen az érettségi tétel ebben az országban. Szerencsére, még egyszer mondom, nem ennek a kormányzati ciklusnak az idején, hanem már az előzőben is kivonult az állam, a kormány, a Művelődési Minisztérium (Dr. Pusztai Erzsébet: Nem erről szól!) a tételek összeállításából, hiszen nem a szocialista és nem is a katolikus embereszmény az érettségi tétel, hanem az az embereszmény, amit francia-, angoltanárok összeállítanak, amit fontosnak tartanak.
Ha ezek olyan cikkek, amik megjelennek újságokban, amiket le kell fordítani, amik bizony életszagúak, mert letagadhatjuk azt, hogy bárhol a világon gyilkosságok történnek, fiatalkori bűnözés van, és lehet szépre, jóra tanítani; csak az a helyzet, hogy az erkölcsöt nem tanítani kell, hanem erkölcsösen kell viselkedni. Ez a viselkedés, amit itt hallunk, ami álszenten és teljesen elfogadhatatlanul hoz hírbe olyan szervezeteket, amelyeknek semmi közük a dologhoz, a legkevésbé sem nevezhető erkölcsösnek.
Az a probléma, kedves képviselőtársaim, hogy önök szerepzavarban vannak, azt gondolják, hogy az a jó, ha újból mindent önök csinálnak. Szeretném jelezni: meg vagyok győződve arról, hogy az a jó, ha azok csinálják, akiknek ez a dolga; ha a pedagógusnak a dolga összeállítani a tételeket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), akkor nem önöknek kell ezt megtenni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir