LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A múlt hét szombatján a Magyar Szocialista Párt baloldali társulásának gyűlésén vendégként részt vett Szekeres Imre, az MSZP frakcióvezetője - nagyon sajnálom, hogy most nincs itt -, és olyan furcsa kijelentésekre vetemedett, amelyek a Független Kisgazdapárt tagságát, frakcióját nagyon emlékeztetik az 1945-46-os szlogenre, amelyet az elődpárt hangoztatott, és amely úgy szólt: harc a reakció ellen, ki a közéletből a reakciósokat. Ennek az lett az eredménye, hogy a többpárti demokrácia elpusztult, koncepciós perek tömege jelent meg, becsületes magyar képviselőket tízesével-húszasával zártak ki a parlamentből, vették el a mentelmi jogukat, összedőlt és széttaposásra került a fejlődésnek induló többpárti magyar demokrácia és a proletárdiktatúra következett.
Azért mondtam el ezt elöljáróban, mert szó szerint szeretném idézni, hogy Szekeres frakcióvezető úr mit mondott eme összejövetelen. Azt mondotta: "A Magyar Szocialista Párt kulcsfeladata a társadalomra komoly veszélyt jelentő, Csurka István, Torgyán József és Giczy György által fémjelzett, kirekesztésen alapuló, avítt politizálást folytató irányzat elleni fellépés."
Ezzel kapcsolatban néhány kérdésem lenne a frakcióvezető úrhoz:
Először is, akiket ön említett, azok közül ketten pártvezetők, parlamenti párt elnökei, akik a parlamentbe több százezer ember szavazata alapján jutottak be a demokrácia szellemében. Ne feltétlenül igaz az, amit Szekeres úr gondol; nem feltétlenül biztos, hogy neki van igaza; nem feltétlenül biztos, hogy ő tudja az egyetlen üdvözítő megoldást, és a más filozófiát valló pártok mind ellenségek, veszélyesek a társadalomra. Ezzel nemcsak a pártvezetőket, a két parlamenti párt elnökét sérti meg, hanem azt a sok százezer választót, akik oda voksoltak, ránk szavaztak, mert úgy gondolták, hogy van más megoldás is, mint egy kommunista utódpárt politikája. (Mozgás és zaj a kormánypárti oldalon.)
A másik dolog: nagyon szeretném figyelmeztetni Szekeres urat, hogy nincsen Szovjetunió, nincsen szovjet megszállás, és egy független Magyarországon talán ne ő döntse el, hogy mi az avítt politika, és melyik politikai irányzat jó. Bízza azt a választókra! A választók majd 1998-ban el fogják dönteni, hogy mit akarnak. Ez a demokrácia, amit tudomásul kell venni. Lehet, hogy Szekeres urat megviselte a pár nap előtti jászapáti nem nagyon sikeres szereplése, ezért talán bocsánatos bűn, amit mondott. (Zaj a kormánypárti oldalon.)
De folytatnám. Ugyanakkor két mondattal később a következőt mondja - miután Horn Gyula miniszterelnöktől kezdve vezető politikusok, miniszterek kijelentik, hogy a piacgazdaságot építgetjük, és a szocializmus az egész világon megbukott - és kijelenti, hogy nem a kapitalizmusban vagyunk érdekeltek, hanem a demokratikus szocializmusban. Ez nagyon érdekes dolog, mert Kubán kívül ma már sehol nincs szocializmus. De a jelzők nagyon jók: volt már emberarcú szocializmus, volt ilyen meg olyan szocializmus. Ez egy új fogalom, (Dr. Szabó Zoltán: Neked új, ennyit a tájékozottságodról!) hogy demokratikus szocializmus; majd két mondattal utána a piacgazdaságot építgeti. Ez jellemzi a hozzáértését, és látjuk, hogy hogy néz ki a gyakorlatban.
Mivel Szekeres úr úgy fejezi be hozzászólását, hogy fel kell lépni, szeretném figyelmeztetni, hogy ez a fellépés nem olyan lesz, mint 1945-46-ban volt. Mert arra már nincs lehetőség és nincs ereje a kommunista utódpártnak. Remélem, hogy szabad választásokon a nép dönti el, mire szavaz, hogy nemzeti kormányt vagy posztkommunista kormányt akar-e, hogy liberálisat vagy nemzetit akar, hogy konzervatívot akar vagy nem akar, magyarokat akar vagy internacionalistákat. Olyan pártot és olyan vezetést akar, aki a Himnuszt énekli, és nem az Internacionálét. Ezt bízzuk a magyar népre! A magyar nép majd eldönti, és azt szépen tudomásul kell venni, és egy kis alázatot kell mutatni a Magyar Szocialista Pártnak is, mert közeledik a választás. A Szekeres-féle megnyilatkozások arra a magyar közmondásra emlékeztetnek, hogy kutyából nem lesz szalonna.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir