NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! (A képviselő mikrofonja nem működik.) Nem hiszem, hogy be lenne kapcsolva. 1903 és 1979 között élt Nagy Ferenc néhai magyar miniszterelnök; Bissén, Baranya megyében, egy református család gyermekeként született; Herndonban, az Egyesült Államokban hunyt el. Két kontinensen istenének hűséges szolgája, egyházának és hazájának hű fia volt és maradt mindenkor... (Közbeszólások: Nincs mikrofon. - Dr. Szabó Zoltán: Kitűnően halljuk! - Közbeszólás a technikai személyzet részéről: Nincs benne az adásban. - Miután a képviselő elé egy hordozható mikrofont helyeznek:) Talán páratlan orgánumom tette ezt a tévképzetet, tisztelt képviselőtársaim. Akkor talán elismétlem az első mondatokat, és kérném, hogy az órát is állítsák újra. (Miután az óra visszaállítása megtörténik:) Így van.
Nagy Ferenc néhai miniszterelnök 1903 és 1979 között élt. Bissén, Baranya megyében, egy református család gyermekeként született; Herndonban, az Egyesült Államokban hunyt el. "Két kontinensen istenének hűséges szolgája, egyházának és hazájának hű fia volt és maradt mindenkor" - hirdeti egy tábla, amelyet 1982-ben a herndoni presbiteriánus gyülekezet adományozott a bissei református egyházközségnek.
Hat elemit végzett, autodidakta, de igen széles műveltségi körű ember volt Nagy Ferenc. A '20-as években a Pesti Hírlap újságírójaként tevékenykedett; a '30-as években részt vett a Kisgazdapárt újjáalakításában: Békésen komoly szervezőmunkával segítette a Kisgazdapártnak az újjászerveződését 1930 után. 1941-ben létrehozója volt a Parasztszövetségnek, amely az elkövetkezendő 3 évben mintegy 1000 népfőiskolát hozott létre országszerte, amely, mint tudjuk, a demokrácia iskolája volt a később szerephez jutó demokratikus politikusok legszélesebb körének.
Hadd idézzem Török Bálintnak, a téma nagy ismerőjének a hét végén megjelent cikkét: "Ezek az intézmények már előre felkészítették a fiatalokat a baloldali veszélyre, megérezték idejekorán, hogy a kommunizmus a magyar nép számára olyan szakadék, amelyben eltemetődik az a lélek, amely ereje volt 1000 éven át a magyarságnak, és megtartója a nemzetnek."
1945 és '47 között - hasonlóan Bibó Istvánhoz - teljesedett ki igazán élete; az ő sírjára is nyugodtan fel lehetne írni, hogy élt 3 évet: újjáépítési miniszterként kezdte, házelnök lett, miniszterelnök lett és természetesen a Kisgazdapárt elnöki pozícióját is betöltötte ez idő alatt. Ebben az időszakban alapvető küzdelme az volt, hogy a szövetséges ellenőrző bizottsággal, konkrétan Vorosilov marsallnak a markában, annak kézivezérlésével maradandót kellett valamilyen módon alkotni a magyar parlamentarizmus történetében.
Azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy ez a 2 év mindenféleképpen olyan időszak volt, amelyre mi, parlamenti képviselők, de az egész ország büszke lehet a magyar parlamentarizmus története tekintetében. Csak egy példa: Rajk belügyminiszter utasítása ellenére 1947 januárjában a magyar parlament egységesen tagadta meg Kovács Béla kiadatását. Ez a cselekvése a magyar parlamentnek, meggyőződésem, felért azzal, amit az 1956-os utcai megmozdulásokban a pesti srácok tettek.
Megjegyezném azt is, hogy ezen időszak sikerének a nagy titka volt, hogy Nagy Ferenc, Kovács Béla, Varga Béla - a paraszti centrumnak a meghatározó politikusai - képesek voltak egységben cselekedni, higgadt bölcsességgel ítélni meg a lehetségest és a nem lehetségest, és ugyanakkor erkölcsi feddhetetlenséggel mutattak példát politikustársaik számára.
(8.50)
1947. június 1-jén kényszerítették ki erőszakkal lemondatását, ötéves kisfiával zsarolták meg a kommunista szervek, betetőzve a magyar közösség perével beinduló folyamatot, illetve azt, amely végül is Kovács Béla elhurcolásában is testet öltött, és közvetlenül követte ezt az eseményt Varga Béla menekülése titokzatos utakon június 2-án.
Az emigrációban a magyar bizottmány tevékenységében vállalt aktív szerepet, fönntartva Magyarország iránt a lehetséges szimpátiát, két egyetem díszdoktora lett. 1955-ben élénk diplomáciai tevékenységbe kezdett az el nem kötelezett országok körében; a bandungi értekezleten próbálta elismertetni azt, hogy Magyarország szovjet gyarmat, mint ahogy kimutatta Török Bálint kutatása. Majd 1975-ben aktív szerepet vállalt a korona hazahozatalában. Célja volt a nemzetközi tényezőkben úgy tartani ébren a magyar ügyet, hogy az enyhülés során kínálkozó lehetőséget se szalassza el a félgyarmati sorsú Magyarország.
Ötven éve két eseménysorozat történt, egyrészt a szovjet típusú kommunizmus totális hatalomátvétele zajlott Magyarországon, másrészt - mint ahogy néhány nappal ezelőtt emlékeztünk - a nyugati demokráciákat konszolidáló Marshall-terv elfogadása is ezekben a napokban került a nyugati politikusok asztalára. A múlt héten, tisztelt képviselőtársaim, Clinton elnök tagadta, hogy Közép-Európa új demokráciái számíthatnának egy új Marshall-tervre. Enélkül még vészjóslóbban csengenek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Nagy Ferenc mindig is és ma is aktuális sorai, amellyel befejezem felszólalásomat: "Azért, mert ma túlságosan balra leng az inga, nem szabad az új rendezést a jobbra lengés legszélsőbb pontjára építeni, a szélsőjobboldalon éppen úgy nincsen demokrácia, mint a szélsőbaloldalon."
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir