HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Haboztam, hogy szabad-e már kétpercest mondani. Győriványi Sándor képviselőtársam - próbálom jól idézni - azt a kifejezést használta, hogy a kormány megpróbál "szabadulni" a lakosság egy részétől. Ezt a fogalmazásmódot rossznak és szerencsétlennek tartom. Őszintén remélem, hogy képviselőtársam nem gondolta végig, ami mögötte van.
A kormányzat azzal a helyzettel küzd - és akármilyen kormányzat kerül Magyarországon pozícióba, '98 után helyzettel fog küzdeni -, hogy nyugdíjat és nyugdíj jellegű járulékot majdnem ugyanannyian - hárommillió ember - kapnak jelenleg, mint ahányan nyugdíjjárulékot fizetnek a munkahelyeiken keresztül. Ahhoz, hogy méltóbb megélhetést kínáló nyugdíjat tudjunk a jövőben biztosítani - akárki is lesz kormányzati pozícióban -, valamilyen jellegű reformra szerintem szükség van.
Az, hogy az ellenzéki pártok - vagy akár közülünk is többen - egyes részleteiben vitatják ezt a törvénycsomagot, nyilván helyes, és ez a parlamenti demokrácia lényege, azt azonban őszintén remélem, hogy Győriványi képviselőtársam sem gondolja komolyan, hogy a kormány bármelyik magyar állampolgártól is szeretne megszabadulni, és hosszú távon - húsz-huszonöt évvel később - rosszat kíván az akkori állampolgároknak. A kormánynak ebből természetesen semmilyen haszna nem lenne, ennek a kormánynak meg - húsz-huszonöt év múlva - végképp nem.
Itt arról van szó, hogy ez a rendszer a jelenlegi formájában egyre nehezebben tartható; érzik ezt a nyugdíjasok, akik a nyugdíjból igen nehezen tudnak megélni, és ezért van szükség arra, hogy valamilyen reformra sor kerüljön. Mondom, ha e reform részletkérdéseiről szakmai vitát folytatunk, akkor előbbre jutunk, és biztos lesznek olyan megjegyzések, amelyek hasznosíthatók, azt azonban - gondolom - illik feltételezni, hogy a kormány jót akar a társadalomnak ezzel a nyugdíjreformmal - kérdés persze, hogy mennyire tökéletes ez a csomag. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir