VARGA JÓZSEF

Full text search

VARGA JÓZSEF
VARGA JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Először a még jelen lévő ellenzéknek szeretnék köszönetet mondani azért, hogy átértékelték a helyzetet, és a bizottságban tanúsított álláspontjukat felülvizsgálva most részt vesznek a vitában.
Azt hiszem, hogy nagyon sok mindenről vitatkoztunk már, ennek a nyugdíjreformnak a szükségességéről szeretnék először én is szólni. Különböző érveket hallottam ezzel kapcsolatosan, egyrészt a szükségességet, másrészt az előkészítettséget illetően. Az én tapasztalatom az, hogy nem most, hanem már a nyolcvanas évek végén indokolt lett volna ez a módosítás. Ennek okai közül csak néhányat. Az egyik, hogy a nyugdíj- és a járulékfizetés a korábbinál szorosabb összefüggésbe kellene hogy kerüljön. A másik: a mindenki által ismert és itt már sokat tárgyalt demográfiai helyzet. A fizetési fegyelem romlása legalább ilyen fontos ok volt, és ehhez társult még a rendszerváltás idején, hogy az első években tapasztalható jelentős gazdasági visszaesés és a bizonytalanság miatt nagyon sokan menekültek nyugdíjba. Erre csak azt a számot szeretném idézni, hogy 1989-ben az 54 év alatti nyugdíjasok száma 206,6 ezer fő volt, tehát a 207 ezret nem érte el. 1997-ben ugyanez a létszám már a 354 ezret meghaladta. Hozzá szeretném tenni, hogy ez tulajdonképpen már egy emelt korhatár után van. Tehát ezek a számok egyértelműen mutatják azt is, hogy egy drasztikus gazdasági visszaesés milyen hatású lehet az ilyen nagy ellátórendszerekre.
Azt hiszem, hogy ezek után szükségtelennek, elkapkodottnak mondani ezt a reformot enyhén szólva is nagyon szegényes érvelés. Nem vitatom, hogy elkelt volna az alaposabb előkészítés, de miért nem történt a kötelező rendszert érintő változtatás már 1990-ben vagy az azt követő években? Talán féltek az esetlegesen negatív hatásoktól is? Elképzelhető. Viszont úgy gondolom, ez a magatartás hasonló ahhoz, mintha valaki fél az injekciótól, ezért nem megy el a védőoltásra, de utána ugyanúgy részt vesz a tevékenységben, vagy éppenséggel a fertőzött személyek között tevékenykedik. Azt hiszem, nem kellő előrelátást mutat az ilyen viselkedés, hiszen a kisebb áldozatokat vállalni mindig jó azért, hogy a nagyobbat elkerülhessük.
Ezek után az előkészítésről néhány szót. Természetesen én sem nyugdíj-szakértőként kerültem ide a parlamentbe, ezért igyekeztem a szakemberek véleményét megismerni. Ezért elsőként talán azt hiányolom, hogy a Magyar Aktuárius Társaság véleményét nem ismerhettem meg. Helyette ugyan lehetett olvasni amerikai biztosításmatematikus véleményét; természetesen az ő szakértelmét is tiszteletben tartva, a kormány helyében úgy gondolom, a hazai aktuáriusok szakmai szervezetét is meg kellett volna keresnie. Erre a véleményre kíváncsi lettem volna.
A szakmai előkészítés mellett fontos kérdés az állampolgárok érdeklődésének felkeltése és a véleményük kikérése annak érdekében, hogy ezeket a véleményeket figyelembe vehessük. Nem vitatom, hogy a megfelelő szakmai fórumok lezajlottak, tehát ennek a törvénytervezet-csomagnak a társadalmi vitája a szakmai szervezeteknél elindult, és teljes mértékben lefolytatásra került, de valószínűleg még nem érzik az állampolgárok, hogy ez milyen fontos az ő számukra is, és az érdeklődésük nem kellően került felkeltésre.
Néhány konkrét kérdésre vonatkozóan szeretnék pár dolgot mondani. Először a járulékok megváltoztatásáról szólok. Azt hiszem, mindenki tapasztalta azt, hogy a munkáltatói járulékok csökkenésére kerül sor a javaslat alapján. Ez önmagában egy nagyon pozitív dolog, méghozzá azért, mert a sokat emlegetett terhelést a vállalkozóknál csökkenteni lehet. Ugyanakkor nem lesz kevesebb a járulékbefizetés, hiszen ehelyett majd a magánszemélyek járuléka növekszik, ami viszont azért nem jelent többlet terhet, mert az ígéretek szerint - és azt hiszem, a képviselők ehhez ragaszkodni is fognak - adókedvezményként ez a növekedés megtérül a munkavállalóknál. Természetesen így a források nem fognak csökkenni, és emiatt nem lesz a nyugdíjalapban további hiány.
A járulékoknál szeretnék szólni a fizetési fegyelem megváltozásáról, illetőleg a várható változásáról. Elhangzott az az érvelés is többször, hogy jobb lesz a fizetési morál, hiszen ezentúl az egyéni számlán nyilvántartásra kerülnek a befizetett összegek. Önmagában ettől nem szabadna eredményjavulást várni, mégpedig azért nem, mert az önkéntes pénztáraknál jelentős adókedvezményt lehet igénybe venni. Mindenki ki tudja számítani, hogy ezek után nagy valószínűséggel a szürke- vagy feketegazdaságból származó jövedelmek egy jelentős részét is megpróbálják majd önkéntes pénztárakban elhelyezni, hiszen ehhez tetemes mértékű adókedvezmény társul. Tudom, hogy a többletet, tehát az 1+2 százalékot esetleg itt is kedvezményezzük, de azért az nem ugyanaz. Ugyanakkor szeretnék utalni arra is, hogy a Lettországban már bevezetett hasonló változtatások szintén nem érték el ezt a hatást, tehát jó lenne egy kicsit ezeket is elemezni, hogy csak e miatt érdemes-e változtatni.
A következő kérdés, hogy hova fizessük majd a járadékot, kell-e nekünk a kötelező tőkefedezeti rendszer. Elöljáróban szeretnék arra utalni, hogy már van tulajdonképpen ilyen tőkefedezeti elem, az előbb említett önkéntes biztosítók ezt a formát választják. A szakértők véleményét áttanulmányozva, és ezt a magam tapasztalataival is kiegészítve, úgy érzem, hogy egy életteljesítményen alapuló felosztó-kirovó rendszerrel megoldhatók lennének a most előttünk álló problémák.
Miért félek én a tőkefedezeti rendszer kötelezővé tételétől? Az egyik, hogy a reálkamatok jelentős mértékben befolyásolják a hozamokat, tehát nagyon érzékeny a reálkamatokra, ezeknek az alakulására. A másik: mindannyian tudjuk - és ez hazánkban is bizonyítást nyert az önkéntes biztosítópénztárakon keresztül -, hogy magasabb költségekkel működtethető, mint a mostani felosztó-kirovó rendszer. Mekkora ez a különbség? Azt hiszem, az anyagokból mindenki látta és tapasztalta, hogy 1,9 százalékkal működik a mostani felosztó-kirovó, igazából ennyivel tervezik a következő időszakban is üzemeltetni, és a mostani önkéntes biztosítópénztáraknál 6 százalék körüli, 5,7 százalék a költségráfordítás. A nemzetközi tapasztalatok is hasonló összegekről beszélnek. Nem akarom azokat a szélsőségeket említeni, ahol amerikai pénztáraknál említenek még 17 százalékost is, azt hiszem, hogy nálunk azokkal a szabályokkal, amelyek kialakítást nyertek, ez a 6-7 százalék körüli mérték tartható lenne.
Érdekes dolog, hogy nem gondoltak az előterjesztők arra: amennyiben kevesebb járulék kerül beszedésre a társadalombiztosítási nyugdíjhoz, akkor ez fajlagosan emelheti az ottani költségeket, tehát nem biztos, hogy az 1,9-2 százaléknál meg tudunk maradni, mert nem biztos, hogy az apparátus csökkenthető hozzá, ugyanakkor a járulékbevétel értelemszerűen alacsonyabb lesz. Tehát ez önmagában is egy bizonytalansági tényezőt jelent, talán ezt még a módosításoknál figyelembe vehetjük.
A következő ilyen kérdés, ami számomra egy kicsit problémát jelent, hogy e jelentkező hiány finanszírozásának mekkora költségei lesznek majd. Mindezekhez társul sajnos az, hogy a rendszer nem veszi figyelembe a társadalombiztosítási nyugdíjágazat többlet ráfordításait; most nem akarok kitérni arra, hogy az 1 százalékból fogjuk-e tudni finanszírozni a rokkantsági nyugdíjat, de egyébként sem számol vele. Hiszen amikor a kettő közötti arányt megállapítja, akkor csak a járulékkulcsok alapján alakul ki az a 73, illetve huszonhat egész néhány tized százalék.
Ha az ellátásokról szólok, akkor a következőről tennék még említést. Nehezen érthető számomra pillanatnyilag, hogy a két nyugdíjnál miért teszünk különbséget a várható adóztatási formák között. Az egyik egyértelműen lineáris adót visel, a másiknál pedig az összevonandó jövedelemnél vennénk figyelembe a nyugdíjat. Úgy gondolom, ezt a kérdést feltétlenül át kellene gondolni még az elfogadás előtt.
Az ellátásnál szeretnék egy másik problémát is megemlíteni, ez pedig a degresszió megszűnése, ami törvényszerűen megszünteti a minimumnyugdíjat is. Ez gazdaságilag érthető, de mi igazából egy olyan társadalomban élünk, amikor felvethető, hogy elviselhető-e ennek a megszüntetése két lépcsőben, hiszen most már a javaslat kétlépcsős megszüntetésről beszél.
(16.50)
Tudom, hogy van egy varázsszó: az időskori járadék. Ez nagyon fontos, kell, de gondoljuk át, hogy ez emberileg mit jelent. A nyugdíjat folyósítják, a járadékért általában a polgármesteri hivatalba kell majd elmenni. Az adott településen ez többletterheket is eredményez. Erről már valakik szóltak, hogy 70-30 százalékarányban osztjuk meg. Ezt nem akarom ismételten részletezni.
Ugyanakkor nem teljesen kidolgozott módon kapcsolódik hozzá egy jelzálog-bejegyzési jog is. Nem vagyok híve a nagymértékű központosításnak és ennek alapján az újraelosztásnak, de felteszem a kérdést: mindent megtettünk-e már annak érdekében, hogy a megszerezhető jövedelmek Magyarországon arányban legyenek az elvégzett munkával? Hiszen ennek feltételei, a közgazdasági környezet alakítása, azt hiszem, a mi feladatunk is.
Hiszem, hogy hasznos gondolatokat vetett fel Szabó Sándorné képviselőtársam akkor, amikor a hosszú szolgálati időnél meghagyná a nyugdíjminimumot. A délelőtti előadásában ezt meghallgathattuk. Úgy gondolom, éppen a felvetett észrevételek miatt a módosító javaslatok megismerése és azok elfogadása fontos ahhoz, hogy én is el tudjam dönteni, hogy mennyire támogatható e törvény elfogadása.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir