DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Arról szeretnék néhány szót ejteni, hogy 1997. május 6-10. között az IPU Magyar Nemzeti Csoportja Magyar-Lengyel Baráti Tagozata hivatalos látogatást tett Varsóban és Poznaban. Tudom, hogy ez önmagában nem világrengető esemény, de mégis a hagyományosan jó, sokrétű kapcsolatok rendszerében, azt hiszem, immáron elmondhatjuk, hogy egy megbízható, szerény adalék.
Azt hiszem, így van ez akkor is, amikor az jut eszembe, hogy az euro-atlanti integráció közös célkitűzésében most - Madrid előtt, és reményeink szerint majd után is - együtt tudunk tevékenykedni ezen, mindkét állam számára jó előrelépéssel kecsegtető célok megvalósításán. Ebben értettünk egyet Marek Grela úrral, a lengyel külügyminisztérium államtitkárával. A parlamentben és a szenátusban is fogadtak bennünket: Adam Struzik úr, a szenátus elnöke és Olga Kryzanowska, a szejm, a parlament alelnöke is megállapította, hogy örvendetes a két parlament bizottságai között megkezdődött önálló kapcsolat.
Így jó példaként említhetjük a külügyi és a honvédelmi bizottságot, az úgynevezett Interparlamentáris Unió nemzeti csoportjai közötti kapcsolatot. Mint ahogy ezt megjegyeztük, szerencsés lenne, ha a két ország önkormányzati parlamenti bizottságai között is hasonló jellegű kapcsolatfelvételre kerülhetne sor. Lenne mit tapasztalatban kicserélni.
Hasonló az a javaslat, amelyet dr. Marek Mazurkiewicz professzor úrnak, a nemrégiben elfogadott új lengyel alkotmány előkészítését végző bizottság elnökének tettünk fel. Kérdésünk úgy hangzott: vajon el tudná-e képzelni azt, hogy Magyarországon egy tapasztalatcserére - akár konferencia formájában is - sor kerülhetne. A professzor úr a szakértőivel együtt szívesen tenne eleget egy ilyen jellegű tapasztalatcserének, meghívásnak.
El kell mondanom, hogy ebben a varsói programban megint csak azt lehetett látni, hogy az együttműködés nemcsak a fővárosok között, hanem úgy, ahogy ezt a mi csoportunk az elmúlt évben már elkezdte, a régió szintjén is jól szolgálja az előbb már említett fő célkitűzést.
E tartalom jegyében látogattunk el május 9-én Poznaba, ahol - érdekességként el kell mondanom, hogy Wojciech Kaczmarek főpolgármester - személyében egyik ágán magyar származású vezeti immár a második ciklusban a várost. A városról annyit, hogy mintegy 600 ezer lakosával Wielkopolska, a valamikori történelmi nagylengyel régió központja, a kelet-nyugati, nyugat-keleti logisztikai tengely egyik fontos állomása. Mint ilyen már 75 éve, hogy jelentős nemzetközi vásárváros, 14 bank, 9 színház, 14 felsőfokú intézmény van ott. Az iparosodás egyik legújabb jele a Volkswagen Művek poznai egysége.
Úgy gondoltuk, hogy amikor a látogatásunkat ide is irányítottuk, akkor tiszteletet kellett adnunk Pozna '56-os áldozatainak. Ezt megtettük. Elmondom azt, hogy ez az a város, ahol egy-egy utca őrzi '56 Lengyelországa és '56 Magyarországa legfiatalabb áldozatainak emlékét, ahol négypárti delegációnk természetesen koszorút, virágot helyezett el.
Ezen a helyen szeretném kérni a külügyi kormányzatot: tekintettel arra, hogy Pozna regionális súlya igen jelentős - távolsága Varsótól 300 kilométer -, támogassa azt az elképzelést, miszerint ebbe a városba, ebbe a régióba tiszteletbeli konzult tudjunk kinevezni. A legjobb tudomásom szerint a magyar külképviselet már jól előkészítette ezt a folyamatot. Most azt szeretném kérni a külügyi tárcától, hogy támogassa ezt a tevékenységet. Szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy ilyen tiszteletbeli konzullal kapcsolatos lehetőségek másutt is nyílhatnak a régió magyar-lengyel kapcsolatainak képviseletére. Azt hiszem, e szempontból a következő ilyen célpont épp a tengerparti Gdask vagy három város lehetne.
Szeretném megemlíteni azt is, hogy Staniszewska asszonnyal, a testvércsoport vezetőjével megállapodtunk egy ez évi november 6-9-e közötti kirándulásról - önköltséges alapon -, amelyben a regionális együttműködést fogjuk továbbvinni most a Bielsko-Biała, Katowice és Opole háromszögbe.
Végezetül szeretném átadni a szenátus elnöke és a szejm alelnök asszonya személyes jókívánságait Gál elnök úrnak, egyben végezetül megköszönni támogatását csoportunk nevében.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir