DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Köszönöm. Úgy látom, igazából nem vitatkozunk egymással Hack Péterrel, hanem kiegészítjük egymás véleményét. Csak azért, hogy pontosabb legyen a tájékoztatás: a tényleges helyzet a helyi és a kezdő bírák tekintetében az, hogy a mostani illetményrendszer szerint ez a fajta lépegetés 4 évenként történik meg, és ez azt eredményezi, hogy mondjuk mire 8-9 éves gyakorlattal rendelkezik egy bíró, addigra a kezdő fizetéséhez képest valóban csak egy 15 ezer forintos különbség van; ez az új rendszerben 30-32 ezer forintra bővül. Erre mondom én, ez nem biztos, hogy elegendő. Kérdésként tudom csak megfogalmazni, hiszen én ugyanúgy nem ismerem azokat a hatásvizsgálatokat, mint ahogy a kormány sem, amik erre a kérdésre megfelelő választ adnának.
Az pedig, hogy a költségvetési korrigálás lehetőséget biztosít minden évben: ez minden évben így volt idáig is, ez nem új elem. Minden esztendőben eldönthette a parlament, hogy a költségvetésből mekkora összeget szán a bírák, az igazságügyi dolgozók, az ügyészek fizetésére; és éppen abból adódtak a problémák, időnként úgy gondolta a parlament, a mindenkori kormánypárti többség - idézhetném itt a '96-os költségvetési vitát is, ahol 3 szavazaton múlott az, hogy éppen Hack Péter és Toller László javaslata átmenjen, amely valamelyest talán jobban stabilizálhatta volna a bírói kart, 3 szavazaton múlott mindez! -, de mindenesetre pillanatnyi költségvetési, napi pénzügyi-költségvetési megfontolásokon múlott az, hogy milyen mértékű lesz ez a fizetésemelés, és sok esetben ez nem érte el azt a mértéket, ami valóban pályán tartotta volna a bírákat. Lényegében ezzel a gonddal küszködünk.
Azt gondolom, hogy most, ha már egyszer van egy 3-4-5 éves bírói gyakorlattal rendelkező fiatal bírói kar, akkor nekünk az az elsődleges érdekünk, hogy ezek ott maradjanak a bíróságokon, a megfelelő bírák továbbra is ítélkezzenek, és ezekből lesz majd egy 5-10-15-20 éves bírói gyakorlattal rendelkező bírói kar. Ez jelenti igazából a garanciát arra, hogy azok a szakmai anomáliák eltűnjenek, amikről beszélünk; ez jelenti igazából a garanciát arra, hogy az ítélkezésük gyorsuljon; ez jelenti a garanciát igazából arra, hogy megfelelő bírói kar legyen olyan szempontból is, hogy az utánpótlás képzése is biztosított legyen, hiszen ők tudják majd átadni a tapasztalataikat.
De azt hiszem, az a szabályozása a törvénynek, az a rendelkezése a törvényjavaslatnak, ami úgy szól, hogy nem lehet kevesebb a fizetése - hiszen ma a törvénybe csak ennyi került be, hogy nem lehet kevesebb a fizetése a bírónak, mint az előző évi fizetése -, az ehhez megfelelő garanciát nem nyújt, az évi költségvetési döntések pedig mindig is esetlegesek.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir