DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Én azt hiszem, nem kell tőlem megvédeni az ügyvédséget, hiszen magam is az vagyok, és Csákabonyi kollégám, képviselőtársam éppen úgy tudja, mint minden ügyvéd, hogy tevékenységem alatt az ügyvédekkel kapcsolatban mik történtek és miket várnánk el most is - de nem is ez az érdekes.
Még egyszer mondom, én azt az esetlegességet és feleslegességet akartam hangsúlyozni, amely egy igazságszolgáltatás helyett kizárólag bírósági ügyekben illetékes felső testület, grémium tagjává az egyik hasonló pozícióban lévő, egyébként kamarai jellegű szakmai testület elnökét odateszi; mondhattam volna a szakértőket, az Országos Szakértői Kamara elnökét; és legalább annyi dolga és súlya van a bíróságon az igazságügyi szakértőnek, mint mondjuk, egy-két ügyvédnek; de mondhattam volna az elítélteket is, hiszen ők nagyon sokan vannak - tízezren, tudhattuk meg -, ők sem képviseltetik magukat (Dr. Hack Péter: Nagy hiba!), pedig fontos és nélkülözhetetlen részét képezik a büntető-igazságszolgáltatásnak.
De félre a tréfával! Én Avarkeszi államtitkár úrnak szeretnék válaszolni: ha nem ő és a pártja lett volna az, aki megvétózta, hogy az ügyészség a kormány irányítása alá kerüljön, és végre szűnjön meg az a helyzet, amely önálló hatalmi ágként szerepelteti négy és fél évtizede az ügyészséget a magyar alkotmányban, akkor még el is fogadnám azt az érvelését, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke egy önálló hatalmi ág vezetője, ezzel szemben a legfőbb ügyész nem - de hát sajnos, saját korábbi álláspontjával kerül szembe.
(13.20)
Örülnék egyébként, hogyha most a Magyar Demokrata Fórum régi kívánsága megvalósulna: nyolc éve szeretnénk ezt. Akkor sem sikerült, amikor nem volt megfelelő többségünk itt kormányzó pártként, most ellenzékként még kevésbé, hogy igen, csináljunk rendet: valóban, az ügyészség a végrehajtó hatalomhoz kapcsolódjon valamilyen formában.
És akkor nem lesz kifogásolható az aránytalanság a legfőbb ügyész és a Legfelsőbb Bíróság elnöke között - de így igen! Arányosnak kell lenni, a pályák egymáshoz viszonyított arányait meg kell tartani; ha nem így van, azt föl kell számolni, mert az a példa következik be, ami Csehországban következett be az ottani legfőbb ügyész és legfelsőbb bíróság elnöke tekintetében. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Meg kell nézni az elvándorlást - volt alkalmunk most ezt tapasztalni. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir