DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Áder képviselő úr felszólalásában nagyon sok magvas, továbbgondolkodásra késztető gondolat hangzott el. Azt hiszem, hogy nem is nagyon lehet kétperces reagálásokkal ezekre érdemben választ adni, hiszen áttekintést és hosszabb tanulmányozást igényelnének.
Éppen ezért én kicsit óvatosan egyetlenegy gondolatkörhöz fűznék néhány reflexiót. Ez pedig az igazgatási döntés elleni jogorvoslati jog hiánya, amelyet a képviselő úr hiányol a törvénytervezetből. Ami - megítélése szerint - nem egyeztethető össze a bírói jogállással, a bírói státusszal, azzal a speciális helyzettel, ami a bíró jogállásából adódik. Valóban, ez egy nehezen eldönthető kérdés. Tudomásom van arról, hogy a reformcsomag kidolgozása során ezzel kapcsolatosan készültek tanulmányok, és az Igazságügyi Minisztérium egyéb szakemberek segítségét is igénybe vette. Arra a megállapításra jutott, hogy a magyar társadalom jelenlegi stádiumában - mert bárhogy is vesszük, azért mi egy átmeneti szakaszban vagyunk - a hivatásoknál is szükséges az, hogy bizonyos jó értelemben vett fékek beépüljenek. Még mindig külön kell ugyanis választanunk a bíró ítélkezési munkáját a bíró munkaszervezetben betöltött munkájától.
Hogy ezek az intézmények bekerülnek a mostani szabályozásba is, ez az elmúlt időszak bizony néha kedvezőtlen tapasztalataiból adódik. Én csak egy példát mondanék, és befejezem - nekünk is van még időnk, de befejezem, tisztelt elnök asszony.
Tudok arról, hogy volt olyan bíró, nagyon kevés ugyan, de volt, aki azt mondta az írásbafoglalási kötelezettség elmulasztását szóvá tevő bírósági elnöknek, hogy elnézést kérek, a bíró független, majd írásba foglalom, amikor az nekem jólesik.
Hangsúlyozni kívánnám, ez nem általános jelenség, de előfordul, és egyéb dolgok is előfordultak. Éppen ezért, egyetértve azzal, amit képviselő úr elmondott, hogy átgondolandó, azt hiszem, hogy most nem szükségtelen ez a fajta intézkedés, amit a törvénytervezet előír.
Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir