DR. CZUCZI MIHÁLY

Full text search

DR. CZUCZI MIHÁLY
DR. CZUCZI MIHÁLY (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom - és ezzel tisztelt képviselőtársaim is biztos egyetértenek -, hogy az igazságszolgáltatás jövőjét megalapozó törvényjavaslatok tárgyalásának és jóváhagyásának szükségessége elengedhetetlen. Ennek szükségszerűségéről, aktualitásáról értelmetlen lenne ma vitázni, mert a parlamenti pártok az egyeztetések során többször kifejtették álláspontjukat, és lényegében egyetértettek azzal, hogy erre a reformra szükség van. Ez a reform egy demokratikus államfejlődés folyamata, mely mindenképpen az állampolgárok érdekeit is szolgálja.
(8.30)
Ugyanis egy korszerű, hatékonyabb igazságszolgáltatási szervezet jobban tudja az állampolgárok érdekeit érvényesíteni és szolgálni.
A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló T/4216. számú törvényjavaslat a bírósági szervezetet három szintre tagolja. Új elem az ítélőtáblák beiktatása. Mint azt már több képviselőtársam is megfogalmazta, lehet vitatkozni azon, hogy miért csak három ítélőtábla bevezetésére kerül sor és miért nem ötre, de azt nem lehet elvitatni, hogy ezzel a három ítélőtáblával is az általános körű helyi bíróságok leterheltségét enyhíti ez a törvényjavaslat. Ezzel az új elemmel nemcsak a bíróságok ítélkezése gyorsulhat, hanem a perek időtartamának csökkenését is eredményezheti, s ezáltal az állampolgárok a bíróságok munkája iránti megítélése is javulni fog.
A törvényjavaslat előkészítése során sok szó esett a munkaügyi bíróságok önállóságának esetleges megszüntetéséről. Azt hiszem, ezt a dilemmát megnyugtató módon rendezi a törvényjavaslat, mert elsőfokú hatáskörrel rendelkező különbíróságként működnek a munkaügyi bíróságok.
Tisztelt Országgyűlés! Ennek az igazságszolgáltatási reformnak többek között igen fontos célja, hogy a társadalom közmegítélése igazságszolgáltatási téren elégedettséget tükrözzön. Jól tudjuk, hogy évek óta a jelenlegi megítélés nem mindig volt pozitív, hiszen a bíróságokhoz érkező ügyek gyors vagy lassú elintézése nemcsak a bírák számának növelésével érhető el, illetve lett volna javítható, hanem az elavult ügyviteli rendszer korszerű informatikai, számítástechnikai rendszerre való áttérésével.
A társadalmi elégedettség növelése érdekében e téren van még mit tenni, mert jól tudják az állampolgárok, hogy jelenleg bíróságainkon egy-egy ügymenetben több száz nyomtatvány használatos, ráadásul ezeknek a nyomtatványoknak a fajtája bíróságonként is eltérő. Van olyan nyomtatvány, amelyet Budapesten elfogadnak, s van olyan nyomtatvány - ugyanarról a nyomtatványról van szó -, amelyet Jász-Nagykun-Szolnok megyében vagy esetleg Bács-Kiskun megyében nem fogadnak el.
A törvényjavaslat sarkalatos pontja a bíróságok igazgatása, az országos igazságszolgáltatási tanács. Erről is több vélemény és több ellenvélemény látott napvilágot. Úgy gondolom, hogy Solt Pál legutóbbi nyilatkozatát figyelembe véve az országos igazságszolgáltatási tanács felállítása nem lesz alkotmánysértő. Ez egy olyan reform, amely az igazságszolgáltatás függetlenségét fejleszti, amely által megszűnik az igazságügy-miniszter államigazgatási jogosítványa a bíróságok irányába.
A társadalmi közmegítélésben visszatükröződik az igazságszolgáltatás fő tényezőjének, a bírónak a tevékenysége. Ha a bíró munkája gyors, szakszerű, akkor előmeneteléről, javadalmazásáról, valamint egyéb juttatásairól pozitív a társadalom döntő többségének véleménye, megítélése. A bírók jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényjavaslat nagy hiányt pótol, és végre megnyugtatóan kívánja rendezni a bírók jogállását.
Az igaz, hogy a vitában, illetve a vélemények összegzése során felmerült az a kérdés, hogy a bírónak a törvényjavaslat alapján lehetősége lesz arra, hogy 70 éves koráig lássa el feladatát, és sajnos, ismerve az ország férfi lakosságának átlagéletkorát, melybe beletartoznak a bírák is, nem biztos, hogy a 70 éves életkort kellett volna meghatározni a javaslatban, hanem a jelenlegi öregségi nyugdíjkorhatárt, mely férfiak esetében 62 év. Természetesen a nyugdíjkorhatárt meghaladóan a törvényjavaslat lehetővé teszi - a bírói alkalmasságot figyelembe véve -, hogy ez után is dolgozhasson tovább az adott szakterületen.
Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom, hogy a tárgyalt törvényjavaslat a magyar bírósági szervezet átalakítását szakmailag megalapozottan kívánja végrehajtani. Ez a reform azért is fontos, mert a bíróságoknak egyre bonyolultabb szakkérdéseket kell megtárgyalni, egyre bonyolultabb szakkérdéseket felszínre hozó speciális jogkérdéseket kell elbírálniuk. Ezt a munkát pedig csak egy átfogó rendszerrel, valamennyi bírósági szinten érvényesülő szabályozással lehet megvalósítani. Ennek a szabályozásnak a megvalósítását az előttünk álló törvényjavaslat magába foglalja. Úgy gondolom, én többször hivatkoztam az állampolgári megítélésre, az állampolgárok elégedettségére, ha ez a szakmailag megalapozott törvényjavaslat elfogadásra kerül, akkor ebben tükröződni fog az állampolgárok igénye, és majd - reméljük - a jövőben az elégedettsége is.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir