DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én csak egy félreértésre szeretnék ismét reagálni: az MDF szónoka múlt héten is azt a fordulatot használta - az alkalommal Sepsey Tamás -, hogy a Legfelsőbb Bíróságon mintegy felére csökken a létszám, és ezek a bírók csak az úgynevezett jogegységi döntésekkel fognak foglalkozni.
Minden törvény, amit ismerünk, arról szól, hogy a Legfelsőbb Bíróság feladatai közül megmarad a harmadfokú felülvizsgálati feladat, illetve megteremtődik, tehát a Legfelsőbb Bíróság bírái nemcsak a jogegységi döntéssel fognak foglalkozni, hanem mindazokban az ügyekben, amelyekben a megyei bíróságon indul elsőfokon az eljárás, a harmadfokú fórum a Legfelsőbb Bíróság marad.
Megmarad mind a polgári perrendtartás, mind a büntetőeljárási törvény tervezete szerint a felülvizsgálati kérelem lehetősége, aminek az elbírálása bizonyos értelemben szűkített jelleggel, de ennek az elbírálása változatlanul a Legfelsőbb Bíróság feladata lesz. Tehát nem igaz az az állítás, hogy minden feladat megszűnik, és csak a semmisségi határozat marad a Legfelsőbb Bíróságra, és hogyan fog negyven vagy ötven bíró semmisségi határozatot hozni - egy csomó feladata megmarad a Legfelsőbb Bíróságnak. És nem igaz az a beállítás sem, hogy ez a reform vagy a reformnak ez a része pusztán a Legfelsőbb Bíróság tehermentesítését eredményezné.
Még egy elemre szeretnék utalni: a cégbíróságoknál felhalmozódott 60 ezres ügyhátralékkal kapcsolatban különböző vizsgálatok történtek. Az egyik vizsgálat azt bizonyította, hogy ebből a 60 ezer ügyből 20 ezer körül van azoknak az ügyeknek a száma, amelyeknél egy technikai hiba történt: a bíró a jogerősítő záradékot elmulasztotta az iratra feljegyezni. 20 ezerrel tehát nagyon rövid idő alatt lehet csökkenteni; de ez nem ennek a reformnak a problémája, mert a cégbíróság egészen másfajta ügy, és a cégbíróságok közül ma Magyarországon három bíróság van, ahol a cégbírósági eljárás problémát okoz (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), de az ehhez a reformhoz nem kapcsolható. Ennek a 60 ezer ügynek és nagyon sok polgárt bosszantó ügynek az idehozatala (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) szerintem nem a vita korrekt kereteit segíti.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir