DR. RUBOVSZKY GYÖRGY

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Köszönöm a szót, alelnök asszony. Tisztelt Ház! A Kereszténydemokrata Néppárt álláspontját szeretném nagyon röviden ismertetni. A jelen előterjesztésnek megfelelő módon ezt a törvényjavaslatot a Kereszténydemokrata Néppárt sem tudja támogatni.
Én nagy örömmel venném annak a javaslatnak a megfontolását, melyet Kónya Imre képviselőtársam előterjesztett, vagyis azt, hogy próbáljunk egy hétpárti egyeztetést lefolytatni, mert ez, ami jelen pillanatban a parlament elé lett terjesztve, megítélésünk szerint így elfogadhatatlan.
Nem kívánom megismételni a képviselőtársaim által elmondottakat, csupán egy-két gondolattal szeretném azokat kiegészíteni. Az az érzésem, hogy a Házszabállyal kapcsolatos problémánál a kormánykoalíció részéről egy nyílt támadás folyik jelen pillanatban megítélésünk szerint az összes ellenzéki jog felfüggesztése érdekében. Hozzányúlunk, helyesebben hozzányúlnak az Alkotmánybíróságról szóló törvényhez, nem próbálják az Alkotmánybíróság által megtámadott Házszabályt korrigálni, jóllehet párhuzamosan, pont a mai napon a házszabály-módosításra be van terjesztve az az országgyűlési határozati javaslat, amelyet a Ház tárgyalni fog, aminek tulajdonképpen mi a lényege? Az, hogy egy nagyon lényeges kisebbségi jognak, a napirend előtti felszólalásoknak a rendjét kívánja a kormány megváltoztatni. Egyértelmű az, hogy minden jogszabályból, törvényből, országgyűlési határozatból a kisebbségi jogokat szeretné kivenni.
Ezzel szemben pedig van olyan előterjesztés, ahol nagyon furcsa módon megjelennek a látszatkisebbségi jogok, mint például a kormánytagok és az államtitkárok jogállása, ahol a parlament egyötöde kérheti, hogy a miniszterelnök a jogszabálysértő miniszter hivatalban tartását szíveskedjen megindokolni. Ott sincs semmi egyéb lehetőség, csupán az, hogy a miniszterelnököt szóra tudják bírni. Tehát gyakorlatilag azoknak a kisebbségi jogoknak, amelyekkel a kisebbségben lévő ellenzék bármilyen eredményt el tud érni, azoknak szépen, folyamatosan történő kigyomlálása van a Házszabályból és az alkotmánybíráskodás terén is.
A 70 éves kérdéssel kapcsolatban felvetette Kónya Imre, hogy most a 70 évet oldjuk fel, jövőre lehet, hogy fel fogjuk oldani a kilencéves választási időt, aztán a végén királlyá választjuk az alkotmánybírákat. Minden olyan intézkedést, ami a jogszabály megkerülését és a Ház együttműködését beszorítaná, a kereszténydemokraták minden körülmények között támadnak.
Ragaszkodva a Szájer József, Dávid Ibolya és Kónya Imre képviselők által elmondottakhoz, ehhez csatlakozva, változatlanul azt javasolom, amit a Magyar Demokrata Néppárt képviselője: ilyen módon itt semmiféleképpen ne zárjuk le a vitát, próbáljunk meg egyeztetni, mert ilyen körülmények között nem hiszem, hogy az ellenzék közül bárki is meg tudná szavazni ezt a törvényjavaslatot.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir