DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Nyilván az alkotmányügyi bizottság ülése miatt nem hallhatta Toller képviselő úr azt, amit elmondtam a hozzászólásomban az előzetes normakontrollal összefüggésben. Nagyon beszédes ténynek gondolom azt, hogy a kormány nem azt nyújtotta be, amiről Toller László képviselő úr beszélt, vagyis az előzetes normakontrollnak valóban a köztársasági elnök joga kivételével való eltörlését, hanem kizárólag a kisebbség jogának eltörlésére irányul. Ez nagyon beszédes, a gondolkodásmódra világosan utal. Ennek következtében, ha olyan javaslat érkezik az ellenzéki pártokhoz, hogy tárgyaljunk az előzetes normakontroll megszüntetéséről, ez nem egy élő intézmény, nem megfelelő, az Alkotmánybíróság sem szereti - ez több indítványban megfogalmazódott -, nyilván egészen másképp nézne ki a helyzet. Itt viszont egy törvénymódosítási javaslatban két olyan pont van, amelyik mindegyik az ellenzék kisebbségi jogainak korlátozására irányul. Vagyis erről kellene beszélni, hogy a kormány miért nyújt be ilyen javaslatokat az Országgyűlés elé.
Természetesen az előzetes normakontroll általános eltörlésével kapcsolatban meg lehet vitatni, ezzel lehet foglalkozni. A Fidesz álláspontja az, hogy nincs szükség ilyen előzetes normakontrollra, azonban ez a jelenlegi helyzet meglehetősen ellentmondásos ahhoz, hogy miközben a kormány egy kisebbségi jogosítványt akart megszüntetni, azonközben vagy meggondolatlanságból, vagy nagyon is tudatosan, szándékosságból kizárólag a kisebbségi jogok megnyirbálására törekedett. Ez nem elfogadható eljárás, ennek következtében ez meglehetősen megnehezíti az egyeztetést ezekben a kérdésekben. Ráadásul ez egy kiragadott pont az egész törvényből, amely tekintetében ilyen értelemben szintén kilóg a lóláb, hogy miért terjesztették ide.
Az pedig, hogy ezt hogyan akarta megtárgyaltatni az Országgyűléssel a kormány, szintén említésre méltó. Azt szerette volna, hogy egy ilyen nagy jelentőségű törvénynél, amelynél nagy vita várható, egyszerűen a mai napon menjen le a vita. Hosszú küzdelem után sikerült elérni a házbizottságban azt, hogy végül is legalább még egy héttel meghosszabbodjék ez a vita. Erről is csak úgy tudtam meggyőzni Gál elnök urat, hogy jeleztem: ilyen a magyar rendszerváltás történelmében még nem fordult elő, hogy egy kétharmados törvényt ilyen rövid benyújtási határidővel ilyen módon tárgyaljon meg, ráadásul úgy, hogy a pártok között nincsen egyetértés. Ez jogtörténeti esemény lett volna; ettől az elnök úr valószínűleg megijedt.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir