DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Köszönöm szépen a szót. Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mélyen tisztelt Rádióhallgatók! E késő esti órában, amikor hozzászólásomat most elkezdem itt a parlamentben, szíves türelmüket igénybe veszem, de nem lehet szó nélkül elhallgatni, mély hallgatásba burkolózva az 1920. június 4-én Trianonban megkötött szerződésről nem szólni.
Ezeréves Magyarországunkat még ilyen bánásmód soha nem érte. A magyar nép itt a Kárpát-medencében úgy viselkedett Nyugat-Európa és Kelet-Európa között évszázadokon keresztül, olyan őrt álló figyelemmel teljesítette azt a népek iránti barátságát, hogy védte Európát azoktól az erőszakos behatoló erőktől, amelyek veszélyeztették a civilizációt, a kultúrát, az emberiséget.
(23.40)
És amikor az első világháború vérzivataros idejében harcolt az Osztrák-Magyar Monarchia oldalán az olasz fronton és az orosz harctereken, teljesítve feladatát, akkor is védte Európát, mint egy bástya, itt, Európa közepén.
Amikor a háború befejezéséhez közeledve látta azt a monarchia, hogy vesztesként kerül ki a háborúból, a magyar népet, azaz Magyarországot magára hagyta, szinte minden európai állam elállt mellőle, és hagyta, hogy a nagyhatalmak mint győztesek Magyarországot szétdarabolják, felszabdalják a hatalmasságok kénye-kedve szerint. Nem törődtek azzal, hogy családok lettek kettészakítva, hogy emberek életét, akkor rögtön az emberek tömegének végnapjait jelentette, hogy a magyar nép hősi hazáját kénytelen volt otthagyni, a megtorlás, a bosszú elől menekülve otthagyni mindenét: gazdaságát, vagyonát, azt a házat, ahol született, még esetleg a szeretteit is.
Ezt a rettenetes döntést, amit a trianoni szerződés hozott Magyarországra a nagyhatalmak vezényletével, a magyar nép tisztessége, becsülete nem érdemelte meg. Ezer év óta ennyire megalázottnak, ennyire kitaszítottnak alig akadt még egy nemzet Európában, mint ezzel a tettel a magyar nép. A történelem kerekét nem lehet megállítani, de sajnos az elmúlt évtizedek tapasztalatai, végigélése igazolta, hogy az ottmaradt, elszakított magyar kisebbség micsoda szenvedéseken, megaláztatáson ment keresztül, sőt egyes elszakított területeken még a mai napig is tart.
A határokon túl élő magyar testvéreink kitaszítottnak, árvának érzik magukat, de érzik magyarságuk tisztaságát, s nem egyszer, amikor átlépik a trianoni magyar határt, zokogva borulnak le megcsókolni a drága magyar földet. A kitaszítottságot, a megaláztatást csak azok az emberek érzik igazán, akik valami hasonlón már átestek e rövid földi életük alatt, csak azok tudják igazán elmondani azokat a megaláztatásokat, szenvedéseket, akik határainkon kívül élnek, és magyarnak vallják magukat. Ezeket a tényeket én személy szerint, egymagam nem tudom megváltoztatni, meg nem történtté tenni, de kénytelen vagyok erre a szomorú eseményre a ma élő, a harmadik évezredre készülő embervilágot figyelmeztetni, arra, hogy ilyen tragédiák a következő évtizedekben és -századokban ne következzenek be.
A mai civilizált világ első és legfontosabb feladata lenne - és kell hogy legyen, hisz a technika világában a felvilágosodást élő emberek egyik legfontosabb kötelessége - embernek lenni. Mikor fogja az ember a szó nemes értelmében vallani azt, amit a könyvek könyve, a Biblia leír: szeresd felebarátodat, mint tenmagadat. Nem szenvedett még eleget az emberiség? Nem gyötrődött még eleget? Nem hullott még elég könny, hogy lemossa a gyalázkodást, hogy ezeket a borzalmakat ne ismételje meg újra és újra?
Én nem hiszem, hogy az ember azért született a földre, hogy az egyik ember a másik embert megalázza, kigúnyolja, kihasználja, lealacsonyítsa, szinte a megsemmisülés határáig terrorizálja, az emberi méltóságot ne vegye figyelembe, hanem mint egy középkori rabszolgát kezelje.
Ezt el kell mondanunk a ma élő nemzedéknek, amely nem emlékezik a trianoni diktátum megkötése előtti Magyarországra, és amely nem akarja tudomásul venni, hogy Ausztria-Magyarország szinte soha nem fejlődött annyit, mint az 1867-es kiegyezés és az első világháború megkezdése között.
Hisz ez a Ház, amelyben most vagyunk, az ország Háza - amely az építészet remekei közé tartozik - is ebben az időben épült. Talán úgy is lehet mondani, hogy az ország legszebb épülete ez a Ház. Minden egyes idelátogató ember, aki ide belép, ámulattal csodálja azokat a nagy tehetségű építészeket, tervezőket, akik ezt a csodálatos, minden igényt kielégítő épületet megalkották és átadták a magyar népnek, hogy ebben olyan törvényeket, határozatokat hozzunk, amelyek a magyar nép környező országokkal való együttműködését, az emberiség javát szolgálják.
Ez a hatalmas elképzelés, ami a magyar nép szívét-lelkét, teljes energiáját mozgatta, a trianoni békediktátum rögzítéseképpen 77 esztendővel ezelőtt megakadt, megállt, lesújtotta a magyar nép széles rétegeit, szinte minden magyar embert, bárhol élt a földön. Kénytelenek vagyunk erre a gyászos napra évenként mindig vissza- és visszatérni, nem szabad elfeledkeznünk erről a dátumról, 1920. június 4-éről, hisz Magyarország leggyászosabb napjáról van szó. Gróf Apponyi Albert, a nagy politikus azt mondta, amikor ezt a szerződést rákényszerítették Magyarországra, hogy a trianoni szerződést megkötötték, de a második világháború magját meg elhintették - és ennek a nagyszerű politikusnak a bölcselete, politikai egyénisége igaznak bizonyult.
Valahogy a mai hatalom, amely most, 1997. június 4-én Magyarországot irányítja, nem emlékezett meg erről a gyászos napról, csak úgy futólag, szinte majdnem elfeledve. Voltak azonban olyan megyék, olyan települések ezen a megcsonkított Magyarországon, amelyek mégis megemlékeztek erről a gyászos napról, és elhelyezték a kegyelet virágait, koszorúit a hősi halottak emlékműveinek talapzatán. Idetartozik az én szeretett megyém, Jász-Nagykun-Szolnok megye is, ahol június 4-én, a múlt héten a Független Kisgazdapárt megyei és városi szervezete, a Magyar Demokrata Fórum városi szervezete, a MIÉP szervezete és a Trianoni Szövetség Egysége elhelyezte a kegyelet virágát, és az összegyűlt kis, maroknyi embertömeg - körülbelül 130-140 fő - egyenként is szinte, egy-egy szál virággal adózott a trianoni diktátum gyászos emlékének.
Ezzel a gesztussal rótta le kegyeletét Jász-Nagykun-Szolnok megye kis, maroknyi egysége, és az ünnepség végén elénekelte a magyar Himnuszt, amelynek első sora méltón kifejezi a nemzet felemelkedését: "Isten, áldd meg a magyart"; majd a kis, maroknyi csapat elénekelte a Székely himnuszt, és az emberek szeme az emlékezés és a fájdalom könnyeivel telt meg, hogy "Vezesd még egyszer győzelemre néped, Csaba királyfi, csillagösvényen".
Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mélyen tisztelt Rádióhallgatók! E késő esti órában köszönöm türelmüket, hogy én mint a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselője el tudtam mondani ezt a pár gondolatot a nemzeti gyász alkalmából, és köszönöm még egyszer türelmüket, hogy meghallgatták. Utolsó mondatként azzal tudom csak befejezni, hogy "Hazádnak rendületlenűl/Légy híve, ó magyar".
Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir