DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mikor az Ellenzéki Nyilatkozat kérdéseiről beszélünk, nem feledkezhetünk meg annak az egyik legfontosabb üzenetéről: ez pedig a polgárosodás ügye, ami ma is egyik legfontosabb ügye ennek az országnak. Ennek a polgárosodás ügyének az egyik akadályáról szeretnék napirend előtti hozzászólásomban szólni, vagyis a magánosítás nemzeti ügyének pártcélokra való kihasználásáról.
Tisztelt Országgyűlés! A magánosítás kérdése a magyar rendszerváltozás, egy demokratikus piaci elveken alapuló társadalom egyik legfontosabb ügye. Fontos, mert arról szól, hogy az állampárti vezérlésű gazdaságot miként lehet felváltani egy versenyelvű és így a polgárok, a fogyasztók, a munkavállalók érdekeit jobban szolgáló rendszerrel; fontos, mert a magánosítás helyes vagy hibás végigvitele több évtizedre meghatározhatja, hogy kik lesznek a tulajdonosok a magyar gazdaságban. Nem pusztán gazdasági, hanem politikai ügyről is van szó, hiszen a ma meghozott döntések az egész ország jövőjét, a magyar polgárok jövőbeli jólétét érintik.
Éppen ezért a Fidesz-frakció tagjai nagy érdeklődéssel olvasták az MSZP-SZDSZ-kormány két éve leköszönt pénzügyminiszterének szavait a minap az egyik napilapban. Amit Békesi miniszter úr a szerdai interjújában elmondott, az nagyon tanulságos, hiszen rávilágít arra, hogy a népnek szánt propagandaszólamok mögött valójában mit is gondol Horn Gyula, mit cselekszik a miniszterelnök és pártja, a Szocialista Párt, mihelyt kikapcsolják a jupiterlámpákat, a kamerákat és a mikrofonokat. A Népszabadságban olvasott szöveg önmagáért beszél.
A volt pénzügyminiszter szerint "Két éve egy zárt frakcióülésen a miniszterelnök egy teljesen új privatizációs stratégiát szervezett, és hatásköri rendszert hirdetett meg. Kijelentette: a privatizációval baloldali érzelmű tőkés osztályt kell létrehozni Magyarországon." A továbbiakban Horn azt is mondta - állítja Békesi úr -, hogy "a privatizációt önállóvá kell tenni, és az egész folyamatot ki kell venni a pénzügyminiszter hatásköréből, és alapvetően a politikai erők döntésére kell bízni". Folytatom az idézetet: "A zárt ülésen nyilvánvalóvá vált, hogy gellert kapott a korábbi koncepció"; az lett a lényeg, hogy "a hozzánk közel állók kerüljenek kulcspozícióba. Ebbe az irányba egyébként iszonyú nyomás nehezedett a miniszterelnökre és a kormányra is az MSZP holdudvarában létező vállalkozói csoportok és bizalmasok részéről. Az új koncepció megváltoztatta a felállást azzal, hogy a privatizáció kikerült a pénzügyminiszter hatásköréből, azzal, hogy létrehozták a politika vezérelte privatizációt. A privatizációs szervezet vezetői - a felügyelő miniszter - a miniszterelnök legszűkebb bizalmi köréből kerültek ki. Megteremtődtek azok a feltételek, amelyek háttérbe szorították az üzleti elveket, előtérbe helyezték az úgynevezett klientúrát."
Tisztelt Ház! Három éve az MSZP választási kampányában átlátható privatizációt sürgetett, és kórusban tiltakozott az előző kormány úgymond klientúraépítő tervei ellen. Ma már a Tocsik-ügy és számos privatizációs botrány után a napnál is világosabb, hogy igazából nem a klientúraépítés maga zavarta a Szocialista Pártot, hanem az, hogy ezt nem ő teheti; de 1994-ben ennek is eljött az ideje. És most a beismerés is megérkezett: az MSZP és Horn Gyula kormányzásának egyetlenegy valódi célja van, hogy az MSZP-hez közel állók kerüljenek a gazdaság kulcspozícióiba, és a magyar gazdaság minél nagyobb részét szerezzék meg az MSZP számára.
Így történhetett meg az a döbbenetes dolog a magyar rendszerváltásban, hogy a magyar nép erejéből, több évtizedes munkájából létrehozott nemzeti vagyont saját zsebre, maguk között épp azok osztják szét, akik és akiknek az elődei a szocializmus idején nem válogattak az eszközeikben, amikor a magyar társadalom elnyomásáról volt szó.
(15.40)
A magánosítást nem a magyar piacgazdaság jobbítására, hanem kicsinyes hatalmi célokra használják. Az idézett interjú tanúsága annak, hogy mindez egy jó előre, tudatosan végiggondolt, aprólékosan kidolgozott lépéssorozat volt; a célja az MSZP újbóli bebetonozása a politikai hatalomba. Ennek fényében nem ad okot ezért sem túl sok bizakodásra a miniszterelnök úr szombati bejelentése, hogy az MSZP-nek az eddigi politikáját kell folytatnia.
Tisztelt Hölgyek és Urak! Képviselőtársaim! A király meztelen! Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir