DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azért bátorkodtam ebben a kérdésben szót kérni, mert az előző parlamenti ciklusban is foglalkoztam ezzel a kérdéssel, és javasoltam a Háznak, hogy a házasságon belüli életközösségre is terjessze ki az erőszakos közösülés tényállását. Akkor azonban konzervatív kormány volt hatalmon, és nem volt esély arra, hogy ez bekövetkezzék. Örülök annak, hogy a mostani kormány ebben a kérdésben elszánta magát.
Úgy ítélem meg, hogy azok az érvek, amelyeket itt hallottunk a bizonyíthatóságról, nem meggyőzőek. Ha ezek meggyőző érvek lennének, akkor a könnyű testi sértésnél is úgy kellene rendelkezni, hogy csak a házassági életközösségen kívüli könnyű testi sértést kellene büntetni, hiszen - ahogy Dávid Ibolya fogalmazott - ha egy szövetségben élő emberpár egymást bántalmazza, akkor ezt a bíróság előtt lehet-e bizonyítani vagy nem lehet bizonyítani. Természetesen ugyanazok az aggályok merülnek fel ott, mint minden más esetben. Úgy ítélem meg - egyetértve azzal, amit Simon képviselőtársam mondott -, ha a büntető törvénykönyvnek az a formája marad hatályban, hogy a Magyar Köztársaság kizárólag a házassági életközösségen kívüli erőszakot bünteti, az azzal az üzenettel szól a magyar nőkhöz, hogy házassági életközösségen belül szabad erőszakot elkövetni.
Nekem az a meggyőződésem, hogy a modern Magyarország Országgyűlésének olyan törvényt kell elfogadnia, amely azzal az egyértelmű üzenettel szolgál a Magyar Köztársaság lakosai számára, hogy az erőszak nemcsak a házassági életközösségen kívül, hanem azon belül is elítélendő. Aztán azt, hogy ennek a hatályosulása, bizonyíthatósága hogyan valósul meg, bízzuk a jogalkalmazókra, akik kellően felkészültek arra, hogy ezzel kapcsolatban se merüljön fel visszaélés a jövőben.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir