TÓTH PÁL

Full text search

TÓTH PÁL
TÓTH PÁL (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Nem a halálbüntetés kapcsán akarok polemizálni Torgyán képviselő úrral, azt már megtettem az alkotmánykoncepció vitája során több ízben is. A Kisgazdapárt, ha hatalomra jut, ugyanúgy kénytelen tudomásul venni, hogy Magyarországon van egy Alkotmánybíróság, és ennek megfelelően fog működni - ha jogállami keretek között akar maradni.
A házasságon belüli nemi erőszak pönalizálásával kapcsolatos kormányzati elképzelések időszerűségéről nagyon röviden:
A családon belüli erőszak problémája, amelyhez szorosan kötődik ez a dolog, hosszú évek óta szerepel a különböző emberi jogi szervezetek napirendjén. Tudja, tudnia kell Torgyán képviselő úrnak is és másoknak is, hogy Magyarországon alakult olyan társadalmi egyesület, amely ezt a kérdést vállalta föl. És azt is tudni kell, hogy - ha jól tudom - 1994 novemberétől az Alkotmánybíróság előtt van egy indítvány. Azt is tudnia kell Torgyán képviselő úrnak és mindenkinek, aki ezzel a kérdéssel itt, a parlamentben különböző oldalon foglalkozott, említést tett és olykor - számomra elfogadhatatlan stílusú - humorba fullasztotta mondanivalóját, hogy tudniillik azokban a demokráciákban, ahol a nők egyenjogúságának értékét elismerik, ott mindenütt ennek fényében értékelik át az egész jogrendszert, és sorra veszik fel a büntetőjogba a házasságon belüli nemi erőszak kérdését, szüntetve meg azt a diszkriminációt, amelyet most ez a javaslat megszüntet.
Én az időszerűségét még abban is látom, hogy Európában sorba megy végbe ennek a dolognak a pönalizálása, vagy úgy, hogy a parlament, vagy úgy, hogy a bíróságok, vagy pedig úgy, hogy az alkotmánybíróságok teszik ezt a kérdést a helyére. Pillanatnyilag - tudomásom szerint - Európában nyolc országban került be a büntetőjogba ez a dolog (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), s úgy gondolom, csak dicsérni lehet a kormányt, hogy ebben a kérdésben hamarabb lépett, mint az Alkotmánybíróság. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir