TÓTH PÁL

Full text search

TÓTH PÁL
TÓTH PÁL (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Nem szólnék többet erről a témáról, de nagyon röviden most mégis tehát a házasságon belüli nemi erőszak kérdéséről. Kérem szépen, a nemi erőszak - akár házasságon belül, akár házasságon kívül követik el - erőszak. Mégiscsak furcsa az, hogy jogrendszerünkben voltaképpen a nemi erőszak az egyetlen olyan bűncselekmény, amelyet házastársak egymás sérelmére büntetlenül követhetnek el. Ez az egyik dolog.
A másik dolog: semmi más nem történt, mint az ide vonatkozó paragrafusból a jogalkotó kivette az első bekezdésből azt a kitételt, hogy "házassági, élettársi közösségen kívül". Ez történt, semmi egyéb.
Ami pedig a bizonyítás kérdését és az ezzel való visszaélés lehetőségét illeti - ami a két percbe belefér -, kérem szépen, általában az ilyen típusú bűncselekményeket, akárhol követik el, tehát a nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekményeket igen nehéz bizonyítani. Ha elegendő érvül szolgálna az ilyesmi, hogy nehéz bizonyítani valamely bűncselekmény pönalizálásával kapcsolatban, akkor azt kell mondjam, hogy a korrupciót sem lehetne a Btk.-ba felvenni mint bűncselekményt, mert legalább olyan nehéz bizonyítani.
Ami pedig a visszaélés lehetőségét illeti - nemcsak ön, kedves képviselőtársam, hanem más, jogász végzettségű képviselőtársaim is -, elmondták, hogy vissza lehet élni vele. Igen, mindennel vissza lehet élni, ezzel is. Az ilyen visszaélések megelőzésére azonban megítélésem szerint kellő védelmet biztosít egyfelől a hamis vád bűncselekményének jelenléte büntetőjogunkban, másfelől pedig a büntetőeljárás-jognak a terheltet és az ártatlanság vélelmét védő egész garanciarendszere. Hát azért higgyünk a Btk.-ban, és higgyünk abban, hogy ilyen diszkrimináció a XX. század végén nem illendő, hogy benne maradjon a Btk.-ban. Elnézést kérek, elnök úr. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir