DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt egy-két mondatot hadd szóljak arról a többször elhangzott sommás megjegyzésről, miszerint a magyar egészségügy súlyos meg még súlyosabb válságban van, meg a történelme legsúlyosabb válságát éli.
Én nem a mundér becsületét szeretném védeni, de ha igazán válságra kíváncsiak, tisztelt képviselőtársaim, azt javaslom, hogy néhány közép-kelet-európai országban érdemes lenne körülnézni - és nem azokban, amelyeknél nyilván az összehasonlítás lehetőségei nincsenek meg. Én azt gondolom, bánjunk csínján ezzel a "válság" kifejezéssel, már csak a becsülettel, tisztességgel hivatásukat teljesítők védelmében is.
A másik: kivel kötöttünk kompromisszumot? Én azt gondolom, természetesen fontos az, hogy a szociális partnerekkel jutottunk egy általuk több pontban elfogadható, más pontokon tudomásul vehető kompromisszumra - én nem becsülném le ennek az értékét. Magyarországon az Érdekegyeztető Tanácsban már számos, nagyon fontos megállapodás született meg, amelynek komoly politikai hatása volt; hatása volt a törvényhozás munkájára, a bérmegállapodásoktól kezdve a munka világával összefüggő számos törvényjavaslat innen indult ki. Tehát én azt gondolom, hogy ezt lebecsülni nem szabad, és a szociális piacgazdaságok általában így működnek. Nem szeretnék most olyan példákat említeni, mint a Moncloa-paktum, vagy még említhetnék jó néhány példát. Azért erre is próbáljunk egy picit gondolni!
Végül hadd jegyezzem meg: én úgy gondolom, hogy a változást a társadalombiztosítási önkormányzatok tevékenységében nem csupán az összetétel változása garantálhatja, bár kétségtelen, hogy az is, mint ahogy az összetételben is vannak változások. Azért ebben a törvénytervezetben lényegesen változnak a jogkörök: megerősítjük a felügyelőbizottságot, részt vesz a kormány delegált csoportja is a felügyelőbizottságban. És felhívom a figyelmet arra, hogy a delegálási kört is egy módosító indítványban kiszélesítésre javasoltuk, tehát itt is van egyfajta elmozdulás.
Ez a négyszer kilences megoldás, úgy gondolom, egy picit már más minőséget is jelent; ilyen alapon az egészségügy nagyon sok szereplőjének ott lehetne a helye, a kórházszövetségtől kezdve a köztestületi, szakmai érdekképviseletekig bezárólag, de akkor ez már réges rég nem teherviselői önkormányzat, hanem, mondjuk, egy olyan nemzeti egészségügyi tanács, amelynek a létrehozását különben - konzultatív fórumként - magunk is kezdeményezni szeretnénk az új egészségügyi törvény tervezetében.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir