DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA
DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Tisztelt Államtitkár Úr! Szinte már közhelynek hat, ha azt mondom, hogy a hazai filmgyártás nehéz helyzetben van. Ha végignézzük akár a fővárosi, akár a vidéki mozik filmkínálatait, azt kell tapasztalnunk, hogy zömmel amerikai vagy más külföldi filmeket játszanak a filmszínházak, míg a magyar filmek csak igen kis hányadban vannak jelen. Az igaz ugyan, hogy számos magyar film a külföldi megmérettetések során szép sikerrel szerepelt, és értékes díjat hozott el; tehetséges filmszakemberekben sem volna hiány, hiszen nekik köszönhetőek a magyar film külföldön elért sikerei. Ennek ellenére azt tapasztalhatjuk, hogy a külföldi, főleg amerikai filmek uralkodtak el a hazai filmforgalmazásban, és ez a folyamat bénítólag hat az amúgy is sok gonddal küszködő filmgyártásunkra.
Rettentően nagy szükség volna arra, hogy az Országgyűlés filmtörvényt alkosson, amely megvédené hazai filmgyártásunkat oly módon, hogy megszabná a Magyarországon forgalmazásra kerülő magyar, illetőleg külföldi filmek arányát, és ezzel támogatná a magyar filmgyártást. Ilyen törvény létezett már Magyarországon az 1930-as években, amikor az Országgyűlés a mozgófényképek előadásában a magyar nyelv érvényesülésének biztosításáról szóló 1935. évi XIV. törvénycikket alkotta meg a magyar film védelmében. Ez a törvény akkor a magyar filmgyártás jelentős megerősödését eredményezte, mivel megállapította, hogy az előadásra kerülő magyar nyelvű hangos mozgóképeknek milyen hányada legyen Magyarországon készült.
Kérdezem tehát: mit tesz annak érdekében, hogy a magyar filmgyártás kikerüljön a jelenleg nehéz helyzetéből? Látja-e lehetőségét annak, hogy a közeljövőben a magyar filmgyártást segítő filmtörvény megalkotásra kerüljön? Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir