HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Nyolc évvel ezelőtt, amikor elkezdődött Magyarországon a rendszerváltozás, akkor mindannyiunk számára nyilvánvaló volt, hogy a rendszerváltozás többek között szabadságot is jelent az ország lakói számára. Sokan azonban úgy reméltük és úgy gondoltuk, hogy a szabadság rendet is jelent, törvényes, kiszámítható és méltányos rendet. Gondolom, legtöbben, a törvénytisztelő állampolgárok a demokráciától azt várják, hogy ellenőrizhető és számon kérhető módon rendet és biztonságot jelentsen polgárai számára.
Sokan vannak, akik még az anyagi viszonyok romlását is könnyebben megértenék, ha azt tapasztalnák, hogy a közbiztonság terén előrelépés történne, ha azt éreznék, hogy kiszámítható rend érvényesül Magyarországon. Azt is mindenképpen érdemes meggondolni, hogy az emberi jogoknak, az adatvédelemnek, általában a társadalmi kontrollnak nemcsak a normasértő, hanem a törvénytisztelő többség érdekeit is szolgálnia kell.
Jó példája ennek a témának az úgynevezett lakónyilvántartás, amelyet a rendszerváltozás táján töröltek el, és amelynek a hiányát azóta a gyakorlati életben egyre többen érzik. Mintegy négymillió ember él társasházban, szövetkezeti házban, olyan házban, amelyben több lakás van együtt és ahol égető szükség lenne arra, hogy a lakók legalább azt tudják, ki lakik a szomszédjukban, egyáltalán kiknek a mozgására lehet számolni ebben az épületben.
A közbiztonság mindenképpen meg kívánná a lakónyilvántartás helyreállítását, de ugyanezt lehet mondani arról is, hogy nagyon sok közös költséget a lakók aránya alapján fizetnek, és amennyiben nincs egy rendes lakónyilvántartás, akkor megint csak a törvénytisztelő, a normákat megtartó többségnek kell fizetni azok helyett is, akik kibújnak minden kötelezettség alól.
Ezért tehát jó lenne olyan módon helyreállítani a lakónyilvántartást, hogy a közös képviselő vagy más, azzal megbízott személy naprakészen vezesse a házban életszerűen lakók névsorát. Ugyanígy kötelező tájékoztatást kapjon arról, hogy ha valaki eladta a házát, hiszen előfordul az, hogy a régi tulajdonosoknak fogalmuk sincs arról, hogy ki a tulajdonosa valamelyik lakásnak, amely a szomszédságukban van.
Néhány héttel ezelőtt az adatvédelmi biztos úrnak felvetettem ebben a Házban ezt a problémát, ő azt válaszolta, hogy hivatalosan az adatvédelmi biztos nem ellenzi ezt a gondolatot, nem foglalkozott egyáltalán a nyilvántartás kérdésével, így tehát nem lenne helyes arra hivatkozni, hogy adatvédelmi szempontok miatt nem lehet helyreállítani a lakónyilvántartást.
Azt kérdezem tehát a minisztériumtól és rajta keresztül az államtitkár úrtól, hogy lehetséges-e a lakónyilvántartás helyreállítása, és hogyan állnak ennek az előkészületei. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir