DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Őszintén szólva, nem egészen világos számomra, hogy mindaz, amit most elmondott, miért egy napirend előtti felszólalás, és miért nem egy interpelláció tárgya, ahol a konkrét esetben felkészülve tudnék válaszolni önnek.
Mindenesetre ön napirend előtti felszólalását a közoktatás módszeres szétverése címén nyújtotta be, amely közoktatás módszeres szétverése az ellenzéki képviselőtársaim kedvenc szólama. Felhívnám képviselő úr figyelmét arra, hogy a szakképzés, sajnos, nem része a közoktatásnak. Nem része pedig a közoktatásnak az előző kormány döntése alapján, amikor a szakképzést a Művelődési és Közoktatási Minisztérium felügyelete alól áthelyezték a két miniszter megállapodása alapján - Andrásfalvy Bertalan, MDF, és Győriványi Sándor munkaügyi miniszter döntése alapján - a közoktatási és művelődési tárcától a munkaügyi tárcához. A két rendszer egymástól teljesen függetlenül működik. Való igaz, hogy a közoktatás egy szeletében - a szakmunkásképzés és a szakközépiskola területén - a két rendszer érintkezik. Egyazon intézményben kétféle tevékenység - egy közoktatási és egy szakképzési tevékenység - folyik, ettől azonban a két tevékenység elválik egymástól.
Ha a konkrét esetben a MÁV vagy bármely vállalat - élve a törvényben biztosított jogával - vállalja szakképzési intézmény működtetését, ez az ő ügye. Ha ezt a hatályos törvényekkel ellentétben - tehát a hatályos törvények szabályait megszegve - teszi meg, akkor el fognak járni ellene. Hogy az ugyanazon épületben fennálló közoktatási funkcióval mi lesz, ez az önkormányzat - jelen esetben minden bizonnyal a Fővárosi Önkormányzat - ügye. Ha tehát a MÁV nem kívánja átvenni a közoktatási funkciót a szakképzési funkcióval együtt, akkor megállapodik a fővárossal. De ebben az esetben feltételezem, hogy a főváros nem fogja az ezt a célt szolgáló épületeket is az iskolával együtt adni.
Ennyit tudok mondani az ön napirend előttijével kapcsolatban. A konkrét esetet sajnos nem ismerem, minthogy nem a mi tárcánkhoz tartozik. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir