DR. FODOR ISTVÁN

Full text search

DR. FODOR ISTVÁN
DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat a Magyar Köztársaság kormánya és Románia kormánya között a minősített katonai információk kölcsönös védelme tárgyában 1997. február 17-én aláírt egyezmény megerősítéséről és kihirdetéséről szól.
Az egyezmény megfelel érdekeinknek, tartalma összhangban van a magyar jogszabályok, elsősorban a titokvédelmi törvény előírásaival. Az egyezményre mindkét érintett félnek szüksége van. Hozzájárul a magyar-román katonai kapcsolatok fejlesztéséhez, különösen az 1996. évi LXXIX. törvénnyel megerősített bizalom- és biztonságerősítő egyezmény végrehajtásához, ennek akár alapvető feltételeként is értékelhető.
Ez az egyezmény egy folyamat részét képezi. A fejlődő és szélesedő katonai kapcsolataink igénylik, hogy a minősített katonai információkat kölcsönösen védjük. Ennek jegyében kötöttük a magyar-német, a magyar-amerikai és a magyar-svéd hasonló tárgyú egyezményeket, amelyeket a tisztelt Országgyűlés az elmúlt időszakban már törvényekkel megerősített. Szakértői szinten előrehaladott állapotban van hasonló egyezmények előkészítése Angliával, Franciaországgal, Belgiummal, Hollandiával, Lengyelországgal és Szlovéniával. Ezek az egyezmények minden bizonnyal, az alkotmányos szabályok megtartásával az Országgyűlés elé kerülnek.
A minősített katonai információk kölcsönös védelmének biztosítása a honvédelmet érinti, ezért az alkotmány 40/C. §-ának (2) bekezdése értelmében kihirdetése csak törvényben történhet. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot fogadja el.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir