DR. MAGYAR BÁLINT

Full text search

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az idei pünkösdi ünnepek sajnálatosan egybeestek a máriaremetei templomkert keresztútján álló stációk, a Mária-szobor, valamint a Szent István-kút ellen elkövetett vandál pusztítással. E gaztett a magyar társadalom széles rétegeiben érthető és jogos felháborodást váltott ki, melyet magánemberként és a kormány tagjaként is osztok. E helyen nyomatékosan ki szeretném jelenteni, hogy túl e barbár tett büntetőjogi vonatkozásain, az idei pünkösdöt beárnyékoló esemény, valamint a hasonló jellegű, időről időre előforduló kegyeletsértő megnyilvánulások a leghatározottabb visszautasításra találnak mind a kormányban, mind a közvéleményben.
A máriaremetei templomkert szobrainak megrongálása sért mindenkit, akiben ép erkölcsi érzék működik. A művelődési tárca vezetőjeként különösen elszomorítónak találom, hogy a szobrok rongálói a magyar nemzet kulturális örökségeinek értékeire emeltek kezet, és ezzel megsértettek mindenkit, akiben magyar nemzeti identitásunk eleven és éltető erő. Fokozza felháborodásunkat az a tudat, hogy a pünkösd a magyar katolikus egyház egyik kiemelkedő ünnepe, a keresztút, a fájdalmas Szűzanya szimbolikus megjelenéseit pedig minden katolikus különös tisztelettel és megbecsüléssel övezi.
Felháborodásunkat egyaránt motiválják egyetemes erkölcsi, nemzeti és felekezeti szempontok.
Ez a tény önmagában véve is indokolja, hogy pártállástól, társadalmi hovatartozástól függetlenül elhatárolódjunk ettől a gyalázatos tettől. Nem kételkedem abban, hogy minden magyar állampolgár elítéli a vasárnapra virradó éjjel elkövetett lelki banditizmust. Egyben be szeretném jelenteni, hogy a Művelődési és Közoktatási Minisztérium azonnali segélyként 1 millió forintot utal ki a megrongált kegyhely helyreállítására. (Taps a kormánypártok soraiban.) Tudatában vagyunk annak, hogy a pénzügyi jóvátétel ilyen esetekben csak felületi kezelés, mert javulás elsősorban a szilárd erkölcsi értékeket valló, éber társadalmi közvéleménytől várható, melynek alakításáért az állam, az egyház és a civil társadalom egésze egyaránt felelős.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir