DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetségének frakciója nevében szintén csatlakozni kívánok azokhoz, akik megdöbbenésüknek adtak hangot a máriaremetei vandál cselekedetek nyomán. Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy ez a vandál barbarizmus nemcsak a hívőket sérti, hanem minden jóérzésű magyar állampolgárt. Tehát mindannyian elítéljük, elhatárolódunk ettől, nagyon sajnáljuk, hogy ez megtörténhetett. Ez sajnos ma már kezd a közélet részévé is válni.
Másodszor szeretném jelezni azt, hogy nagyon egyetértünk azzal, ahogyan a kormány ezzel a kérdéssel foglalkozott. Örülünk annak, hogy az első pillanattól kezdve nagy rendőri erőkkel megkezdődött a nyomozás, fontosnak tartjuk, hogy a nyomravezetők számára jutalmat jelöltek ki, és főleg fontosnak tartjuk azt a bejelentést, amelyet Magyar Bálint művelődési miniszter tett, aki tettekkel siet az egyház segítségére, illetve a zarándokhely helyreállítására. Ez tehát fontos és mindannyiunk számára példamutató.
A harmadik, amiről beszélni szeretnék: több felszólaló részéről elhangzott, hogy az elmúlt három évben szaporodtak meg ezek az esetek, s hogy ezek valamiféle egyházellenességgel függnek össze. Felidézték a szatymazi példát, amelyet mindannyian jól ismerünk, ahol egyértelműen bebizonyosodott, hogy vandalizmusról volt szó, nem egyházellenes cselekedetről. (Moraj az ellenzéki sorokban. - Pokorni Zoltán: Nem függ össze a napirend előtti felszólalással!) Ma még nem tartunk ott, hogy meg tudjuk állapítani: ebben az ügyben csak egyszerű barbárságról vagy tényleg az egyház, tényleg a katolicizmus ellen irányuló műveletről van szó.
Egyik sem jelent felmentést. Nekünk mindannyiunknak az a kötelességünk, hogy akármi is volt az indoka ennek a cselekedetnek, fellépjünk ellene, keményen és határozottan elítéljük, mert nem tűrhető sem az, hogy egyházi ideológiai motivációból romboljanak, sem az, hogy egyszerűen vad barbárságból történjen mindez.
Tehát szeretnénk, tisztelt képviselőtársaink (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) még egyszer kifejezésre juttatni felháborodásunkat és szolidaritásunkat az egyházzal. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir