DR. SZIGETHY ISTVÁN

Full text search

DR. SZIGETHY ISTVÁN
DR. SZIGETHY ISTVÁN, az alkotmány- és igazságügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A jogállamiság megerősítéséhez feltétlenül szükséges igazságszolgáltatási reformmal az alkotmányügyi bizottság már hónapok óta foglalkozott, februárban egy reformalbizottságot hozott létre, amelyben a pártok képviselői előzetesen megkapták azokat az elképzeléseket, amelyek végül is a mostani reformcsomag keretében az Országgyűlés elé kerültek.
A kormánnyal való együttműködés az alkotmányügyi bizottságon belül önmagában jelezte azt, hogy itt az egyes pártérdekek feletti közös érdekről van szó, a jogállamiság megerősítése, a lakosság biztonságérzetének erősítése, az ügyek gyorsabb elintézése pártoktól független közös társadalmi érdek, ahogy erre expozéjában az igazságügy-miniszter úr is hivatkozott.
Az alkotmányügyi bizottság valamennyi javaslatot megvitatta, ezek közül a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló T/4216. számú törvényjavaslattal kapcsolatos alkotmányügyi bizottsági vitáról szeretnék néhány szót szólni.
Tulajdonképpen két kérdésben volt igazán éles a vita, a két kérdés részben alkotmányossági kérdést érint, részben pedig szakmai szervezeti megoldásokat. Az alkotmányügyi bizottság természetesen jellegéből adódóan mind a funkcionális feladatának megfelelően az alkotmányossági kérdésekkel is foglalkozott, mind pedig - mint az igazságszolgáltatással foglalkozó szakmai ágazati bizottság - a szakmai kérdések megoldásáról is vitát folytatott le. Az alkotmánnyal kapcsolatos kérdésekről már korábban szó volt, Csákabonyi Balázs az alkotmánymódosítást érintő alkotmányügyi bizottsági vitáról beszámolt. Ebből csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy a táblák bevezetése, tehát a négyfokú igazságszolgáltatási rendszer bevezetése mindenképpen alkotmánymódosítást igényel. Ennek konkrét formájában viszont lehetséges több megoldás, lehetséges többek között az is - ez a vitában elhangzott -, ami az Országgyűlés által megfogalmazott alkotmánykoncepcióban került az Országgyűlés elé, és amelyet az Országgyűlés el is fogadott, hogy esetleg nem magában az alkotmányban, hanem alacsonyabb szintű jogszabályban, a bírósági szervezeti törvényben szabályoznák ezt a kérdést, ha az alkotmány egy ilyen szintű szabályozásra lehetőséget ad.
A másik kérdés az országos igazságszolgáltatási tanács kérdése. Ez nem igényel alkotmánymódosítást, hiszen a jelenlegi alkotmány a kormánynak és az igazságszolgáltatásnak a közvetlen viszonyáról semmiféle rendelkezést nem tartalmaz, tehát lehetséges az, hogy erről alkotmánymódosítás nélkül is, a bírósági szervezeti törvényben az Országgyűlés döntsön, törvényt hozzon.
A vita végezetül 14 támogató szavazat, 8 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett zárult. Az alkotmányügyi bizottság általános vitára alkalmasnak találta az érintett törvényjavaslatot. Ennek keretében szeretném hangsúlyozni, hogy a szakmai érvek mind az országos igazságszolgáltatási tanács felállítása tekintetében, mind pedig a négyfokú bírósági szervezet tekintetében egybeestek azokkal a szakmai érvekkel, amelyeket az igazságszolgáltatás részéről kaptunk, és amelyeket az alkotmányügyi bizottság természetesen a vitához beszerzett. Ennek keretében az alkotmányügyi bizottság többségében kialakult az az álláspont, hogy mind a két vitás kérdésben - mind az országos igazságszolgáltatási tanács kérdésében, mind pedig a négyfokú bírósági rendszer bevezetése kérdésében - a többség támogatja a kormány előterjesztését, a többi reformot érintő kérdésben pedig tulajdonképpen érdemi ellenvetés az ellenzéki pártok részéről sem hangzott el.
Összességében tehát az alkotmányügyi bizottság többségi álláspontja az, hogy a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvénynél az általános vitára való alkalmasságot az alkotmányügyi bizottság megállapította.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir