BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Homoki János hozzászólásának volt egy igazságmagva. Jelen esetben az, hogy a családok egy része valóban nehéz helyzetbe került az elmúlt három évben. Minden másnak viszont, amit ehhez hozzátett, semmi köze a valósághoz - mint erre már többen felhívták a figyelmet. Ez önmagában nem meglepetés, hiszen a Kisgazdapárt napirend előtti hozzászólásainak rendre semmi közük nincs a valósához.
Szeretném néhány ténnyel cáfolni, ha megengedik. Először is: a lakosság helyzetének legfontosabb mérőszáma a reáljövedelmek vagy reálkeresetek alakulása. Nos, képviselőtársaim, ha olvasták a KSH statisztikáit, amit márciusban közzétett, abból elolvashatták azt, hogy a márciust megelőző egy évben a keresetek 22,5 százalékkal nőttek, 18,8 százalékos infláció mellett. (Dr. Varga Mihály: Hol?) Itt, Magyarországon. (Dr. Pusztai Erzsébet: Átlagosan!) El kellene olvasni a KSH jelentését, kedves képviselőtársaim. A saját napirend előtti hozzászólásaik tanulmányozása helyett javasolnám a tények tanulmányozását, mert ebből még a KSH-adatok szerint is az derül ki, hogy a márciust megelőző egy évben 3-4 százalékkal nőttek a reálkeresetek Magyarországon.
Azzal vádolni a kormányt, hogy a családok érdekében semmit nem tesz, úgy gondolom, hogy igen erős túlzás. A gyermekvédelmi törvényt már több képviselőtársam is szóba hozta. Persze fel lehet úgy is tenni a kérdést, hogy miért a harmadik évben. De úgy is fel lehet tenni a kérdést, hogy '90-hez képest miért a hetedik évben születik meg egy gyermekvédelmi törvény a magyar Országgyűlésben, miért nem tett semmit ez ügyben az előző kormány négy évig, és akik nem tettek semmit, bennünket vádolnak, hogy csak a harmadik évben hozzuk meg ezt az intézkedést. (Dr. Pusztai Erzsébet: De tett! Elő volt készítve!) Ennek a gyermekvédelmi törvénynek - az egyéb hatásait nem számítva - van egy olyan következménye, hogy ha pillanatnyi értékeken vesszük figyelembe ezeket a hatásokat, akkor azok a családok, ahol az egy főre jutó kereset nem éri el a 11 500 forintot, a hatálybalépést követően gyermekenként 2 300 forintos támogatásra szorulnak. Úgy gondolom, hogy ezek olyan tények, amelyeket nem lehet elhallgatni.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir