DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar parlament - mint modern parlamenti demokratikus intézményrendszer - a tárgyalásos technikán alapul, s működésében nem a kivonulásos technika a döntő, mert a kivonulás a tehetetlenség és a törvényhozási képtelenség beismerését jelenti. A szocialista képviselőcsoport, amikor ellenzékben volt, és jóval kisebb létszámú volt, akkor is a tárgyalásos technikán alapuló demokráciát követte, mert így is el kívánta mondani véleményét egy adott kérdésről. (Zaj az ellenzéki pártok padsoraiban.)
A másik kérdés, amely Szent-Iványi István véleménye alapján szintén megfogalmazható (Dr. Pusztai Erzsébet: Ultimátum, nem tárgyalás!): általában az európai parlamentekben rendszeres és bevett szokás az időkeretben való tárgyalás. Ritka kivétel, amikor nem ezt a módszert alkalmazzák. De ha már ennél járunk, és több ellenzéki frakcióvezető felvetette, hogy nyáron is szívesen dolgoznának tovább, nekünk van egy javaslatunk: mivel szeretnénk, ha január 1-jén bevezetnénk a törvényt - és ehhez kell utána felkészülési idő, szeretnénk, ha a jövő évi költségvetésnél már figyelembe lehetne venni az új adórendszert, tehát el kell a törvényeket ebből a szempontból is fogadni -, mi készen állunk arra (Dr. Pusztai Erzsébet: Ráérünk ősszel!), hogy magasabb időkeretben tárgyaljuk, de úgy, hogy július 15-éig a törvénycsomag elfogadására kerüljön sor. Remélem, hogy ellenzéki képviselőtársaink elfogadják ezt a javaslatot, és itt is lesznek akkor, amikor majd a törvényeket vitatni fogjuk.
A harmadik kérdés, amelyről szólni szeretnék: a jó törvény nem azon múlik, hogy mennyi ideig tárgyalja az Országgyűlés... (Dr. Pusztai Erzsébet: Nem bizony!), hanem azon is - legalábbis szerintünk -, hogy előtte van-e társadalmi megállapodás. Van! Ezt a törvénycsomagot a szakszervezetekkel és a munkaadók szervezetével végigtárgyalta a kormány, és úgy nyújtotta az Országgyűlés elé... (Dr. Pusztai Erzsébet: Ki hozza a törvényt?), hogy erre most már mód van.
Amit Demeter Ervin mondott - azt gondolom, a szeme sem rebbent. Nyilván azért, mert nem ülte végig a házbizottság ülését és kivonult (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), ahol ezeket a javaslatokat megtettük. (Dr. Pusztai Erzsébet: Nem tették meg.) De azt hiszem, az ő szavait leginkább az fejezheti ki, amit a házbizottsági ülésen mondott (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), ő és Kis Gyula: nem érdekük, hogy jó törvényük szülessenek, amíg mi kormányzunk. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Dr. Pusztai Erzsébet: Nem mondott igazat, elnök úr! - Zaj.)
(16.10)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir