DR. FODOR ISTVÁN

Full text search

DR. FODOR ISTVÁN
DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának előzetes elvi támogatásával, közel egyéves előkészítő munka után terjesztette a kormány a tisztelt Ház elé a hazai gyakorló- és lőterek külföldiek által térítés ellenében történő igénybevételéről szóló határozati javaslatot.
Az előterjesztéshez négy módosító indítvány érkezett, melyek mindegyike a határozati javaslat 7. pontjának módosítását tűzte ki célul. A nevezett 7. pont az egyes gyakorlatokból származó, kiadásokkal csökkentett bevételek 3 százalékának az önkormányzatok részére, 5 százalékának pedig környezetvédelmi célokra történő átadásáról intézkedik.
(20.00)
A módosító javaslatok az önkormányzatok részére, illetve a környezetvédelmi célokra biztosítandó összegek különböző mértékű - 6, 8, 10, sőt 15 százalékra történő - növelését célozták. Ezek közül a kormány és a honvédelmi bizottság is Kaszás Tibor és Mádai Péter képviselő urak javaslatát támogatja, mely az önkormányzatok számára az eredeti 3 százalék helyett 6 százalékos rész juttatását tervezi. A kormány a bevételek ennél nagyobb mértékű átadását nem tudja támogatni, mégpedig a következők miatt:
Tudni kell, hogy a külföldi csapatok a magyarországi lő- és gyakorlóterekért, valamint az igénybe vett infrastruktúráért bérleti díjat, másrészt a teljesített szolgáltatásokért szolgáltatási díjat fizetnek. Nyereségként csak a bérleti díj használható fel, szolgáltatások tekintetében pedig az igénybevevők a Magyarországon érvényes árakat fizetik meg. A bérleti díj javasoltnál magasabb százalékos arányú összegének átadása az önkormányzatok és az Környezetvédelmi Alap számára egyrészről már veszélyeztetné a honvédelmi tárca tervezett költségvetéseit, veszélyeztetné azt a célt, a Magyar Honvédség kiképzésének fejlesztését, amelyet éppen a lőterek bérbe adása és korszerűsítése révén, illetve ezek bevételéből magunk elé kitűztünk.
Az önkormányzatok szempontjából ennél fontosabb, hogy a gyakorló- és lőterek körzetében lévő települések önkormányzatai a bérleti díjakból származó bevételek többszörösére számíthatnak különböző szolgáltatások igénybevételéből. Információink szerint a külföldi csapatok olyan szolgáltatásokat kívánnak igénybe venni, mint az őrzésvédelem, üzemanyag-ellátás, egészségügyi ellátás, mosatás, technikai eszközök javítása, karbantartása, víz-, gáz-, elektromos és kommunális ellátás. Nem elhanyagolható az az építési és beruházási igény sem, amely az adott lő- és gyakorlóterek korszerűsítéséből adódik.
Előzetes számvetéseink szerint a tervezett három gyakorlaton a külföldi csapatok mintegy 300-400 millió forint értékű szolgáltatást vesznek igénybe, mely egyértelműen az adott térségek bevételét jelenti. Ehhez járulhatnak hozzá még azon önkormányzati objektumok, területek bérleti díjai is, melyeket a külföldi csapatok igénybe kívánnak venni.
Tisztelt Országgyűlés! A vita során az érintett lő- és gyakorlóterek külföldiek részére történő bérbeadásával szemben különböző érvek is elhangzottak. Többek között a lő- és gyakorlóterek bérbeadásával - idézőjelbe téve mondom - "Nyugat-Európa szemétlerakóhelye" leszünk; valamint, hogy a várható bevételek nincsenek arányban a környezetszennyezéssel. Vagy: a gyakorlatok nemcsak a környezetet szennyezik, de a lövegek, harckocsik mozgása, illetve a lövészetek során visszamaradt robbanóanyagok veszélyeztetik a lakosságot.
Ezek a felvetések alaptalanok, tisztelt Országgyűlés. A lőterek külföldiek részére történő bérbeadása nem jelenti azt, hogy ott az eddigiektől eltérő, más jellegű, a környezetet jobban szennyező vagy a lakosságra veszélyesebb tevékenységet fognak folytatni. Sőt, külföldi vendégeink egyrészt a környezetet jobban kímélő eszközöket használnak, másrészt éppen a lő- és gyakorlóterek hasznosításából befolyó pénzösszegek teszik lehetővé azt, hogy ott többek között olyan munkálatok is elkezdődhessenek, amelyek a lőterek korszerűsítésén túl a múltban előidézett környezeti károsítások felszámolását is biztosíthatják.
Az elmondottak alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az előterjesztést a támogatott módosító javaslattal fogadja el. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir