DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS

Full text search

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS
DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS (FKGP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt frakciója megszavazta e törvényt. Tette ezt azért, mert mindaz a támogatás, amely a települések helyzetét vagy a településen élő állampolgárok életfeltételeit javítja, beleillik a Független Kisgazdapárt koncepciójába.
Ugyanakkor e törvény tárgyalása során aggályainkat fejeztük ki. Elhangzott aggályaink között az összegszerűséget kifogásoltuk, alacsonynak tartottuk, másrészt pedig az elosztás módja is heves vitát váltott ki a parlamenti tárgyalások során.
Megítélésünk szerint az 1992. évi LXXXIX. törvény, annak különösen a 8. §-a ad lehetőséget arra, hogy a költségvetés fedezetének hiányára való hivatkozással a cél- és címzett támogatások bizonyos mértékben módosíthatók, szűkíthetők vagy éppen felfüggeszthetők legyenek. Az összegszerűséget azért is kifogásoltuk, mert álláspontunk szerint a magyar kormány nem annyira szegény, mint a magyar állampolgárok, és van vagy lett volna lehetőség a támogatások mértékének a megemelésére. Elég magas összegben más célra, bankkonszolidációra, a privatizációból be nem folyt, alacsonyabb összegű értékesítések összege tekintetében megfelelő fedezet lehetett volna biztosítva.
Kifogásoltuk, ma is kifogásoljuk, hogy a törvényhez csatolt melléklet 1-2. száma szerint azok a települések, amelyek nem kaptak támogatást, számszerűségében nagymértékben meghaladják a támogatásban részesülők körét.
Az elosztás módját is kifogásoltuk annál is inkább, mert bizonyos szubjektivizmus is kisugározhatott e támogatási összeg odaítélésekor.
Nem láttuk indokoltnak az expozéban is elhangzott rangsorolást, hogy mennyire tárgyilagosan történt ennek az összegnek a felosztása.
Ezen kifogások ellenére azonban a Független Kisgazdapárt támogatta ezt a törvényt, annál is inkább, mert ez a támogatás a vidéken élő emberek, állampolgárok és önkormányzatok működési feltételeit javítja.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir