DR. KISS RÓBERT

Full text search

DR. KISS RÓBERT
DR. KISS RÓBERT, a környezetvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Országgyűlés! A környezetvédelmi bizottság véleménye a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényjavaslattal kapcsolatosan hat csoportba és így hat pontba sorolható.
Az első: már korábban is számtalan olyan felkérés, panasz érkezett a bizottsághoz, amelyben hiányolták a reklámtörvény megalkotását. Ebben általában egy egységes, valamennyi reklámra vonatkozó szabály megalkotását szerették volna a társadalmi szervezetek, illetve olyan elképzelések is megjelentek a bizottság előtt, amelyben a reklámozás termékdíját szerették volna honosítani Magyarországon. Így - hosszú várakozás után ugyan - a bizottság mindenképpen szükségesnek tartja e törvény megalkotását.
A második: magából a javaslatból adódott a következő kérdés is, hogy miért csak a gazdasági reklámra vonatkozik ez, és hogyan lehet értelmezni a gazdasági reklámtevékenységet; ebbe belefér-e a műszaki tevékenységek reklámja, illetve miért nem fér bele az úgynevezett politikai és társadalmi reklám. Erre helyben, a bizottság ülésén megkaptuk a választ. Nevezetesen, hogy a gazdasági reklám alatt - a törvény preambulumában foglalt értelmezésen túl - valamennyi, gazdasággal kapcsolatos tevékenységet értenek, így a műszakit is. Már korábban más törvényekben is megjelentek a reklámmal kapcsolatos szabályok, tehát azokat fölösleges ebben a törvényben megismételni.
A harmadik: eleget tesz-e a törvény a jogharmonizációs követelményeknek? Erre is kaptunk választ, hiszen az európai normáknak megfelel a tervezet, mivel három Európa tanácsi direktívát és két bizottsági ajánlást is feldolgoztak az elkészítésekor.
A negyedik: milyen egyeztetés történt az előterjesztést megelőzően? Elsősorban a reklámszakma képviselőivel együttműködve, sőt, velük egyetértésben történt a szabályozás elvi kidolgozása. A feladat elég nehéz volt más szervezetekkel, hiszen két, nagyon fontos és jól megjeleníthető érdek egyeztetését kellett végrehajtani, egyrészt a környezetvédelmi, egészségügyi érdekeket, másrészt a vállalkozási érdekeket kellett összhangba hozni.
Az ötödik: a részletekről még néhány szót. Felmerült az iskolákban és más közoktatási intézményekben történő reklámozás problémája, hogy a jelenleginél esetleg szigorúbban kellene azt meghatározni, illetve a dohány- és alkoholreklámokat a közoktatási intézményektől minél távolabbra kellene helyezni. Szóba került még egyes reklámok időbeli megjelenésének korlátozása is. Az a javaslat is elhangzott a bizottság ülésén, hogy ki kellene mondani a védett területeken történő reklámozás tilalmát. Ezzel kapcsolatban felmerült még, hogy mi történjék az olyan esetekben, amikor egy védett területen vagy azzal együtt valamilyen reklámhordozó is megjelenik a képernyőkön vagy különböző fotókon.
Hatodik: valamennyi hozzászóló egyetértett a reklám tartalmának és formájának külön történő szabályozásával, hiszen a reklám tartalmát a jelenlegi törvénytervezet tartalmazza, míg a formájával a már korábban beterjesztett, de még nem tárgyalt szabadtéri reklámhordozókról szóló törvényjavaslat foglalkozik.
Mind a szakma, mind a kormány képviselői, illetve a bizottság tagjai is fontosnak tartották a szabadtéri reklámhordozókról szóló törvény mielőbbi elfogadását, illetve e törvénnyel már nem együtt, hanem párhuzamosan vagy azt közvetlenül követő tárgyalását. A reklámszakma képviselői is egyértelműen kijelentették, hogy szeretnének egy, a szabadtéri reklámhordozókkal kapcsolatos önálló törvényt, mert ez a mai állapot nekik sem jó.
Mindezekkel együtt a bizottság a javaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir