DR. KRISTÓF ISTVÁN

Full text search

DR. KRISTÓF ISTVÁN
DR. KRISTÓF ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az 1989. évi XIII. törvény, közhasználatú nevén az átalakulási törvény rendelkezése szerint a vállalati tanács és a dolgozók közgyűlésének általános vezetésével működő állami vállalatból alakult gazdasági társaságok által értékesített üzletrészek, részvények ellenértékének 80 százaléka az állami vagyonkezelő szervezetet, 20 százaléka pedig a társaságot illette meg. Ezen jogszabályi rendelkezés alapján az önprivatizációs program keretében, illetve az ÁVÜ által átalakított és értékesített társaságok esetében e társaságok jelentős értékű privatizációs ellenértékhányadra váltak jogosulttá. Az előző ciklusban az ÁPV Rt. jogelődje, az ÁVÜ nemhogy e jogos járandóságukat kiegyenlítette volna, hanem egy időben gyakorlattá tette, hogy különféle ráhatásokkal az átalakulási terv egyeztetése során e járandóságukról az átalakuló vállalatokat lemondásra kényszerítette. Megítélésem szerint ezek a törvényben megillető jogosultságról szóló lemondó nyilatkozatok az ÁVÜ-t, illetve az ÁPV Rt.-t a kötelezettség teljesítése alól nem mentesítik, illetve nem mentesítették.
Változni látszott a helyzet az 1997. évi költségvetés elfogadásával, hiszen a törvény 7. §-ának (6) bekezdése ezen igények kielégítésére 32 milliárd forintot irányzott elő. Nem mindegy azonban, hogy a jogosultak mikor és milyen sorrendben juthatnak az őket megillető privatizációs ellenértékhányadhoz. Színesíti a képet, hogy az általam ismert környezetben a jogosult társaságokat több irányú megkeresés érte különféle tanácsadó, szolgáltató cégektől, akik bizonyos sikerdíj fejében a privatizációs ellenértékhányad megszerzésére vállalkoztak.
Ezen körülmények alapján kérdezem a tisztelt miniszter asszonyt: eddig milyen mértékben került az átalakult vállalatok privatizációs ellenértékhányadra irányuló követelése kiegyenlítésre; az átalakult társaságokat még megillető privatizációs ellenértékhányad kifizetésére mikor és milyen ütemezés mellett kerül sor; külső sikerdíjas szakértő igénybevétele gyorsíthatja-e a jogosultság érvényesítését? Várom miniszter asszony válaszát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir