DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA
DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Az 1996-os év sajtótermékei között tallózva szembeötlően sok olyan újságcikkel találkozunk, amelyek a dohányzás és a társadalom viszonyát fejtegetik. Füstölög az ország pro és kontra, vélemények és ellenvélemények csapnak össze a dohányzók és nem dohányzók népes tábora között.
Azok, akik a dohányzás szenvedélyének hódolva alkotmányos alapjogként ragaszkodnak szenvedélyükhöz, ellenzik a dohányzás törvényi szabályozását. Hozzájuk csatlakoznak még a dohánytermelők is, akik megélhetési forrásaikat féltik a dohányzás esetleges korlátozása miatt. Velük szemben állnak az egészségüket joggal féltő nem dohányzó állampolgárok, akik passzív dohányosokként kénytelenek beszívni dohányzó társaik füstjét, és egészségkárosodást szenvednek el. A dohányzók a személyiségi jogaikat féltik, a nemdohányzók pedig azt mondják, hogy az ő személyiségi jogaikat senki sem veszi figyelembe.
A híradásokból az is kitűnik, hogy az Országos Népegészségügyi Bizottság a jogszabálytervezet több változatát is megvitatta már, és a népjóléti miniszter szeretné, ha az új tervezetet még 1996-ban megalkotnák és a kormány elé terjesztenék. Ennek ellenére a kormány 1997 első félévi törvényalkotási programjában nyoma sincs a dohányzási törvénynek, amit az előzmények után igencsak furcsának találok.
Kérdezem tehát az államtitkár urat, miért nem szorgalmazza a kormány a dohányzás törvényi szabályozását. Lehetségesnek tartja-e, hogy egy kis csúszással bár, de a második félév feladatai között helyet kap majd ennek a törvénynek a megalkotása is? S kérdezem még: a nemdohányzóknak nincsenek személyiségi jogaik?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir