KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Örömmel adhatok számot arról, hogy a népjóléti tárca elkészítette a nemdohányzók védelméről és a dohányzással kapcsolatos egészségkárosodás megelőzéséről szóló törvény tervezetét. A várható társadalmi fogadtatás becslésére a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet szakmai tanulmánykötetet is összeállított. Szakmai szempontból tehát lényegében nincs akadálya a törvénytervezet beterjesztésének. Tájékoztatásul szeretném közölni, hogy az államigazgatáson belüli egyeztetés útjára elindult a törvényjavaslat.
Ugyanakkor fontos szempont az, hogy az első félévben kívánjuk az Országgyűlés elé terjeszteni az egészségügyi törvényt. Az új egészségügyi törvény szemléletében eltér a korábbitól, amennyiben kiemelten kezeli a népegészségügyi kérdéseket, illetőleg a lakosság felelősségét saját egészségének megőrzése, javítása terén. Elfogadása esetén megalapozhatja további törvények elfogadását, amelyek közül az egyik a nem dohányzók védelméről szóló törvény is.
Megértem képviselő asszonyt, amikor úgy érzi, hogy a dohányzók és a dohánytermelők a legnagyobb ellenzői egy ilyen jogszabály megalkotásának. A Szonda Ipsos 1996 nyári felmérése azonban azt mutatja, hogy ez a szemlélet is változóban van: a dohányzók 53 százaléka ítélte úgy, hogy egy ilyen szabályozás nem jelenti a dohányzók hátrányos megkülönböztetését. Más felmérések is azt mutatják, hogy a dohányzás korlátozására vonatkozóan a lakosság zöme igényelné a szabályozást.
Addig azonban, amíg a jogszabály megszületik, helyi szinten mód van a szabályok kialakítására. Ahogy bizonyos éttermi láncok vállalni tudják azt, hogy egységeikben tilos a dohányzás, ugyanígy módja van az irodaépületek tulajdonosainak, az intézmények vezetőinek hasonló intézkedéseket tenni. Javaslom tehát, hogy ahol erre kellő elszánás mutatkozik, ott próbáljanak felkészülni a későbbi törvény végrehajtására. Szeretném jelezni, hogy a Népjóléti Minisztérium példamutatóan járt el ez ügyben.
Kérdéseire a válasz: a kormány nemcsak hogy szorgalmazza, hanem cselekvően tesz azért, hogy a törvényjavaslat minél előbb bekerüljön a tisztelt Ház elé. Ezért is elképzelhetőnek tartjuk, hogy az Országgyűlés legkésőbb a második félév során elfogadja az előterjesztést. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir